Животът е най-удивителното нещо, появило се след Големия взрив, но

...
Животът е най-удивителното нещо, появило се след Големия взрив, но
Коментари Харесай

Могат ли хората да постигнат безсмъртие

Животът е най-удивителното нещо, появило се след Големия гърмеж, само че никой не знае по какъв начин в действителност се е появил във Вселената. Има доста типове същества, само че индивидът сигурно стои на върха на света. Ние сме господарите на биосферата, тези, които ръководят безчет безмозъчни същества, заяви Агенция " Фокус ".

Земята имаше шанса да стане мястото, където се е зародил животът и преди хиляди години на нея са се появили рационални хора. Раждането на човечеството даде на планетата нов държател и хегемон и в това време я направи цивилизована. Но хората от дълго време мечтаят да се опълчват на главния закон на природата, който постоянно върви ръка за ръка с живота: гибелта.

Вярвам, че всеки схваща този закон: животът постоянно е обвързван със гибелта и без значение дали е рационално или не, никой не може да избяга от края. От деня, в който се родим, ние сме обречени на гибел в бъдещето. Неразумният живот се подчинява на законите на природата и умерено посреща гибелта си, само че рационалните хора имат свои лични мисли и усеща и, естествено, не желаят да умрат толкоз бързо.

Затова от дълбока античност до наши дни не са липсвали дръзнали да провокират ориста. Например, първият император на Китай, Цин Шихуан, търсеше безконечен живот, само че това в последна сметка постави завършек на династията, която той основа. Император Тайдзун от династията Тан търси път към безсмъртието през последните години от живота си. Всички те обаче се провалиха в последна сметка и той не можа да избяга от края.

Когато човечеството навлезе в ерата на научно-техническия напредък, учените видяха силата на науката. Тя е способна да разгадае мистериите на всичко съществуващо и на Вселената. Така че може ли науката да открие тайната на живота и да наруши този неизменим закон, давайки на хората величие? За да осъществят тази фантазия, учените от дълго време търсят ключа към безконечния живот.

За да реализира дългоденствие, първо би трябвало да открие тайната, която води до гибелта. В хода на голям брой проучвания специалистите са открили, че теломерите в краищата на хромозомите непрекъснато се редуцират по време на обновяването на клетките, което е значима причина, която лимитира продължителността на живота ни. Въпреки това, макар че повода за гибелта към този момент е открита, ние нямаме метод да предотвратим скъсяването на теломерите.

Разбира се, скъсяването на теломерите не е единственият фактор, който въздейства върху продължителността на човешкия живот. Трябва да има други, които учените занапред ще откриват и изследват. В допълнение към удължаването на живота посредством генно инженерство, някои откриватели се пробват да трансферират съзнанието в компютър, с цел да реализиран различен тип величие.

Мисля, че всеки схваща, че най-сложният и тайнствен орган в човешкото тяло е мозъкът, а най-мистериозното в мозъка е съзнанието. Учените към момента не са съгласни какво е схващане. Но макар че не можем да разберем неговата същина, точно съзнанието е главната причина хората да се считат за представители на рационалния живот. Без схващане не бихме били по-различни от животните.

Така че може ли прехвърлянето на мозъка в действителност да работи? Учените считат, че към този момент това е малко евентуално. Сега не знаем нищо за съзнанието и никой не може да познае дали то може да съществува отвън човешкото тяло и дали е безсмъртно. Някои специалисти настояват, че даже в случай че съзнанието може да бъде трансферирано от човешко тяло, то няма да е безсмъртно. Съзнанието също има дълготрайност на живота. То и тялото са взаимозависими. Когато тялото умира, съзнанието евентуално умира с него и затова не може да бъде трансферирано в различен " съд ".

Разбира се, проучването на мистериите на живота е единствено началото. Днес никой не може да каже с безспорна сигурност, че благодарение на технологиите е допустимо да се реализира величие, което нарушава законите на Вселената. Освен това учените считат, че даже да успеем да реализираме безконечен живот, това ще донесе единствено злощастие на човечеството. Можем да преценим това въз основа на наблюдения на други същества с висока дълготрайност на живота.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР