Живеещите в две къщи в село Дряново, , снощи спешно

...
Живеещите в две къщи в село Дряново, , снощи спешно
Коментари Харесай

Евакуираха две семейства от Дряново, община Лъки, заради срутище

Живеещите в две къщи в село Дряново,, нощес незабавно са били евакуирани, заради заплаха от, която след проливните дъждове е почнала да поддава. Това заяви регионалният шеф Дани Каназирева, представена от БНР.
Първоначално сигнал за заплахата е подал кметът на община Лъки Валентин Симеонов. Веднага е основана организация и през вчерашния ден в късния следобяд е осъществен оглед на място от РД " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Констатирано е, че има действителна заплаха формираните пукнатини в скалата да провокират разрушаването й и отделяне на скални парчета, които да паднат върху околните къщи.
„ След като стана ясно каква е обстановката, взехме решение да не се поема риск и дадохме инструкции на кмета на община Лъки за евакуирането на хората от двете къщи. Реагирахме неотложно, като огледите ще продължат и през идващите дни ", разяснява регионалният шеф.
Нощта в Дряново е предходна умерено, хората от евакуираните къщи са приютени и най-важното е, че няма потърпевши.
Потенциално рисковото срутище в село Дряново е скална линия от близо 30-40 метра. Заради изобилните дъждове е поддала огромна канара от към 20 кубика, тежаща над 50 тона. Тръгне ли скалната маса, къщите под ската ще бъдат сринати със земята.
Това заяви пред Радио Пловдив кметът на Лъки Валентин Симеонов.
Днес експертни групи от Пловдив и София още веднъж ще създадат оглед на място, с цел да се реши какви дейности да се подхващат.
 Укрепяват срутището на пътя за Рилския манастир Укрепяват срутището на пътя за Рилския манастир
В финален стадий са строителните работи по укрепването на срутището на пътя за Рилския манастир. При положително време се чака да приклю...
Кметът на Лъки увери, че са взети превантивни ограничения. Над рисковото срутище ще бъдат прокопани канавки, с цел да не влиза вода в процепите и да провокира отделяне на скални отломъци.
Укрепването ще е доста мъчно, само че е извънредно належащо, акцентира Симеонов и добави, че най – застрашени са две къщи, само че в случай че се откъсне огромна скална маса, има заплаха и за други постройки.
Хората бяха евакуирани в късния следобяд през вчерашния ден след осъществена на място инспекция от „ Гражданска отбрана “ Пловдив, изясни кметът на Лъки. От домовете им са изведени шестима индивида – четиричленно семейство е настанено при свои близки, а други двама души, които са притежатели на къща за посетители, са се преместили в друго тяхно жилище.
Днес в 10:30 часа в Областната администрация ще се организира среща във връзка обстановката в село Дряново, в която ще вземат участие Министерство на вътрешните работи и Гражданска отбрана.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР