Живеещите по централната софийска улица Цар Иван Шишман“, както и

...
Живеещите по централната софийска улица Цар Иван Шишман“, както и
Коментари Харесай

Живеещите на ул. Шишман искат паркоместа вместо маси на заведения

Живеещите по централната софийска улица „ Цар Иван Шишман “, както и по прилежащите улици, не желаят след приключването на огромния й ремонт, почнал на 11 май, на притежателите на заведения за хранене и кафенета да се позволи да разположат маси по улицата. Собствениците на парцели по „ Шишман “ желаят гаранции, че броят на местата за паркиране ще се резервира и не са съгласни още заведенията да ограждат улични площи със саксии и кашпи. Това стана ясно по време на среща на основния проектант Здравко Здравков с представители на инициативни комитети и Facebook групи, основани поради реконструкцията на улицата.

В уеб страницата Peticiq.com към този момент е проведена и подписка по тематиката, в която до момента са се присъединили над 320 души. „ Живущите на ул. Цар Иван Шишман “ и в карето сред улиците „ Граф Игнатиев “, „ Георги С. Раковски “, бул. Цар Освободител “ и „ Васил Левски “ се разгласяваме изрично срещу слагане на маси и столове на паркоместата пред заведенията за публично хранене (барове, сладкарници, ресторанти), както и ограждането на тези места с кашпи, колчета или по различен метод по продължение на ул. „ Цар Иван Шишман “ или прилежащите улици. Промяната от паркоместа в места за прилагане от заведенията с маси и столове би било начало на комерсиализация на улицата, аналогична на бул. „ Витоша “, който от почтено рекламирана пешеходна зона деградира до градски призрачен сън. Места на улицата, принадлежни към заведения, са в интерес единствено на няколко заведения, към този момент “, написа в причините за откриването на подписката.

Според създателите й допускането на открити елементи на заведения по „ Шишман “ ще докара до закриване на дребните магазинче по улицата и до сливане на заведенията в по-големи заведения. „ Шумът от изнесените на улицата заведения ще тероризира живеещите.Шумът ще е изключително мощен в тясната улица заради ехото в отсрещните фасади.След вечерния час клиентите ще си допиват по тротоарите, шумът ще продължава.Работното време ще е на процедура от 6.00 до среднощ заради зареждане и почистване.Боклукът по улицата ще нарасне. Закриването на паркоместа ще докара и до изтласкване на коли в прилежащите улици, където паркирането и в този момент е затруднено “, се изброява във връзка предстоящите нездравословни последици.

„ Всичко това се предлага с изречения за кокетни масички, столчета, кашпи, цветя, спокоен диалог, прелестно, умерено място и прочие подвеждащи реторики. Ние обаче не желаеме кръчми под прозорците си “, обобщават създателите на подписката.

В началото на полемиката арх. Здравко Здравков опита да отклони въпросите за разполагането на декинги и кашпи по „ Шишман “с пояснението, че те не са част от строителните действия, които се извършват сега. „ За да се избегнат спекулации,искам ясно да заявя, че в плана за строителните работи по ул. „ Цар Шишман “ не вземат участие декинги. Те не са предмет на днешната полемика. Целта ни е да приключим плана в границите на оперативна стратегия „ Регионално развиване “, която финансира обновяването на централните софийски зони 2 и 4. В Зона 2, в която е " Шишман ",  попадат още ул. „ Граф Игнатиев “, „ Солунска “, работите по които към този момент са завършени. В същата зона е и ул. " 6-ти септември ", чийто ремонт следва. Приключени са и дейностите в градинките „ Кристал “ и „ Климент Охридски “ пред СУ, изброи Здравков.   

„ Тези декове и кашпи, които бяха упоменати, в нашия план за ул. " Шишман " са ситуирани по този начин, че да могат и да се слагат, и да не се слагат, и да се местят. Те са премествяеми и като структура “, добави арх. Радомира Методиева от архитектурното студио „ А.Д.А “, спечелило състезанието за реконструкцията на централната част на София. 

Въпреки това участниците в полемиката най-често се интересуваха от това дали след края на ремонта на " Шишман " на заведенията ще бъде позволено да изкарат маси на улицата. " Искаме къс и явен отговор на този въпрос ", настояха от Facebook групата " Ремонт Шишман ". " Както се случи и при ремонта на ул. " Граф Игнатиев " и " Солунска ", направихме обща скица, в която се изследваха опцията за летни градини. Това нещо ще се направи и на " Шишман ". Ако има техническа опция и не попречват пешеходците и не пречат на живущите, там също ще се дефинират такива места. Ако няма опция, макар че единият тротоар е 1,5 м, а другият - 2 м., това нещо ще се изследва в допълнение. Поемам ангажимент в границите на 2 месеца да се създаде такава скица ", отговори арх. Здравков. 

„ Гарантира ли се, че 56 паркоместа в сектора от ул. „ Паренсов “ до площад „ Народно заседание ще се запазят? “, поинтересува се друг живеещ на " Шишман ".  С паркоместата по към този момент ремонтирания сектор на ул. " Цар Иван Шишман " - от ул. " Граф Игнатиев " до ул. " Паренсов ", местата за паркиране по улицата ще бъдат 56, отговориха проектантите. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР