Живеещи във вилната зона на аксаковското село Доброглед настояват за

...
Живеещи във вилната зона на аксаковското село Доброглед настояват за
Коментари Харесай

Вода през ден във вилна зона край Аксаково, хората от години чакат изграждане на водопровод

Живеещи във вилната зона на аксаковското село Доброглед упорстват за създаване на тръбопровод до парцелите им. Сега те черпят вода от кладенци и локални сондажи. В самото село пък от години има проблем с водоснабдяването. През лятото семействата са на режим поради неналичието на задоволително вода, която е и с неприятно качество, споделят хората.



Доброглед е красиво село покрай Варна, само че без условия за естествен живот. Хората се оплакаха, че постоянно са на воден режим.

Водата идва през ден. Когато пристигна, водата е мътна, не става за пиянство, негодна за пиянство. Когато идва, идва с налягане през тръбата с въздух, който се регистрира на сметките ни. Лятото, когато идва, няма налягане. Абсурдно е да се пусне пералня, неуместно е да се зареди бойлер, да се изкъпе човек. Пълно безумство е за 21 век, споделя Кремена Чабутарова.

Местните споделят, че нямат поддръжка от институциите, които ги търсят единствено, когато би трябвало да си заплащат налозите.

Дефакто ние сме в 90-те години на по-предния век. Просто сме изоставени от всичко, както всичко в България. Никой не взема ограничения за нищо. Във вилната зона няма водопроводи, няма никаква канализация. Искат да се завърнат младежите по селата, по тези вилни парцели, които са покрай селата, само че няма по какъв начин, сподели Коста Вергиев.

Проблемът с водата не може да бъде решен, до момента в който не се утвърди Общият организационен проект на Община Аксаково. Следващата стъпка е да се изготвят подробни устройствени проекти за вилната зона, която по документи в този момент се води селищно образувание " Доброгледски лозя ".

Той е направен и сега чакаме последно мнение в Министерството на околната среда и водите. След като получим това мнение ще бъде вкарано на държавен експертен съвет, с цел да получи утвърждение. Но не може да се ангажираме със периоди, тъй като той от дълго време е вкаран в министерството, за жалост нямаме още никаква реакция, разяснява инж. Гергана Иванова, община Аксаково.

И до момента в който хората чакат реакция от институциите, са почнали да построяват лични водоизточници.

Често живеещите в Доброглед са принудени да пълнят огромни туби с вода от публичната чешма в центъра на селото. Тя обаче не е годна за пиянство.

Налага се да си купуваме водите за пиянство и да ги мъкнем от Варна дотук. Ще пристигна един миг, в който и младежите, които и в този момент са малцина, ще избягат от селото. Изглежда, че в това село не се прави нищо, разяснява Кремена Чабутарова.

Дори да се построи тръбопровод до вилната зона, не е несъмнено, че хората там ще имат вода.

По принцип водата от каптажа, който е действителен, е извънредно незадоволителна за селото, а камо ли да стигне за вилната зона. Трябва да се търсят някакви други източници, изясни инж. Гергана Иванова.

От Басейнова дирекция издадоха документ, в който споделят, че действително подземни водни тела има. Но към този момент ние, като физически лица няма какво да създадем. Това е към ВиК сдружението и общините, защото подземните води са благосъстоятелност на страната, добави Мирослав Кючуков.

Живеещите в Доброглед и във вилната зона сътвориха предприемчив комитет, който ще организира срещи и ще води разговор с администрацията за решение на казуса с водата в селото.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР