Живеем във време, в което сякаш всеки срещнат на улицата

...
Живеем във време, в което сякаш всеки срещнат на улицата
Коментари Харесай

Защо AI ще удари всички ни по джоба през следващите години

Живеем във време, в което като че ли всеки срещнат на улицата споделя какъв брой добре печели благодарение на изкуствения разсъдък. Това в множеството случаи е много надалеч от истината, само че не и в случай че срещнатият на улицата е финансов шеф при някой от огромните AI платформи.

От премиерата на ChatGPT насам, това е машина, в която влизат доста ток и чипове и излизат още повече пари. До момента те идваха от разчувствани вложители и напреднали консуматори (тези, които след това се хвалят по какъв начин " роботът " работи вместо тях), които плащаха за надградени версии на чат ботове и генератори на картинки.
 Колко електрическа енергия ще употребява обвързваният с изкуствения разсъдък бранш през 2027-а
Колко електрическа енергия ще употребява обвързваният с изкуствения разсъдък бранш през 2027-а

Прогнозата на анализаторите от Morgan Stanley

Съвсем скоро, обаче, всички можем да се окажем на опашка пред AI " касичките " на софтуерните компании, чиито артикули употребяваме.

Първи бяха Samsung

Централно място в тазгодишната флагманска смарт телефон премиера на Samsung не бяха в такава степен камерите, екраните или материалите, вложени в корпуса на моделите от серията Galaxy S24. През 2024 година Unpacked беше отдаден на изкуствения разсъдък.

Платформата Galaxy AI е вплетена в куп функционалности - клавиатурата, приложението за бележки, телефонните позвънявания, камерата, тапетите на екрана, диктофона и така нататък Някои от подобренията с изкуствен интелект работят локално благодарение на Gemini Nano модела на Гугъл, само че много други изискват интернет. А може скоро да изискват и пари.
 AI смарт телефонът: Samsung сподели серията Galaxy S24
AI смарт телефонът: Samsung сподели серията Galaxy S24

Дистанцията сред Ultra версията и останалите два модела се усилва

Още при премиерата на Galaxy S24 серията бдителни консуматори видяха любопитна записка под линия в пресинформацията за австралийския пазар: " Galaxy AI функционалностите ще се оферират гратис до края на 2025 година на определени Samsung Galaxy устройства ".

Босът на Samsung Ти Ем Рох хвърли повече светлина по тематиката преди дни пред Economic Times. " Според нашия разбор има разнообразни потребности за мобилен AI. Ще има консуматори, които ще се задоволят с това да употребяват AI гратис. Ще има и клиенти, които ще желаят още по-мощни AI благоприятни условия и дори ще са подготвени да си платят за тях. При вземането на решения на идващ стадий ще имаме поради това ", съобщи той.

Всеки, който в миналото е употребявал freemium услуга, знае какъв брой голям е рискът безплатната версия на Galaxy AI да е на първо място реклама на премиум услугите. Когато най-големият хардуерен състезател в света на Android разсъждава на глас по тази тематика, терзанието е неизбежно.

В света на AI има и неприятни прецеденти. Според мнозина и ChatGPT, и Microsoft Copilot са влошили качеството на безплатните си версии след появяването на платени.

Скоро - и на компютър покрай вас

Samsung бяха първите, които всеобщо и световно постановат смарт телефон, в който AI платформите са основен детайл от потребителското преживяване. Близо година преди тях, обаче, Microsoft потеглиха по същия път с компютрите.

Най-големият вложител в OpenAI внедри GPT и DALL-E моделите в съвсем всички свои артикули - от търсачката Bing през Office приложенията, та чак до появяването на Copilot, който е част от Windows 11. Това е единствено началото.
 (Почти) Никой не желае Windows 11, само че скоро всички ще го употребяваме
(Почти) Никой не желае Windows 11, само че скоро всички ще го употребяваме

Най-щастливи от това ще са хардуерните производители

Новият Windows 12, чиято разработка е на задоволително ранен стадий, с цел да не бъде дори публично доказана от Microsoft, към този момент е добре известно, че е построен към AI интеграциите. Изкуственият разсъдък ще асистира на потребителя, ще основава наличие и ще усъвършенства системата - или най-малко такава картина рисуват изтеклите досега информации.

А системата несъмнено ще се нуждае от оптимизации. " За първи път от доста време, ще видите програмен продукт, който изисква изчислителната дарба, каквато през днешния ден нямаме - а това е отлично за всички в бизнеса с чипове ", разяснява наскоро финансовият шеф на intel Дейвид Дзинснър, представен от Seeking Alpha.
 Microsoft ще създадат Windows неосъществим за кракване
Microsoft ще създадат Windows неосъществим за кракване

Компанията си показва бъдеще, в което компютрите ни са... виртуални и чартърен

Хардуерните производители стискат палци милиони консуматори да влагат в нови машини, само че е допустимо да се случи и друго. Все по-силни са слуховете, че Microsoft готвят потребителска версия на Windows 365 продукта си - виртуален компютър, в който " влизате " отдалечено. Той работи на мощен сървър и е въпрос на настройка (и на съответната сума) да получи каквито качества са му нужни.

Neowin още през октомври откри препратки към абонаментен модел в кода на работни версии на бъдещия Windows. Едното пояснение е, че те са свързани с доста характерна IoT версия, само че другото - че операционната система се трансформира в платена услуга, не наподобява лишено от смисъл.

Възможен е и различен път - опазване на сегашната Win основа, само че и обвързване на все по-незаобиколимите AI функционалности с облака и с абонамент... или с заеми за разнообразни интервенции, както е при по-сложните оферти на OpenAI.

При всяко състояние - на компютър или телефон, AI към момента е много противоречиво какъв брой оказва помощ на потребителя. За сметка на това е несъмнено, че слага всички нас в още по-голяма взаимозависимост от огромните софтуерни и хардуерни играчи. А тази взаимозависимост рано или късно стартира да коства и пари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР