Живее в дом за възрастни хора заради купонаТя кара 80-ата

...
Живее в дом за възрастни хора заради купонаТя кара 80-ата
Коментари Харесай

80-годишна лекоатлетка има 20 медала от Балканиади

Живее в дом за възрастни хора поради купона

Тя кара 80-ата си година и през лятото на 2018 година ще чества празник, познатите я назовават баба Ленче. Напук на респектиращата си възраст и ниския си растеж Еленка Костова през последните години (2009 – 2015) взе участие в Балканиади по лека атлетика за ветерани, хвърля гюле и диск и постоянно се връща с медали, през днешния ден има към 20.
 09-1  09-2  09-3  09-4
Еленка взема решение да се отдаде на спорта, когато е на 72 година, след гибелта на брачна половинка си, с който имали 50-годишен взаимен живот. Казва си – “ще продължа, няма да се предавам ” и по този начин стартира да се състезава в лекоатлетичен клуб “Правец 92 ”.

Разказва, че в никакъв случай не тренира, а непосредствено се явява на съревнование. Спомня си, че когато отива за първи път на републиканско състезание в Пловдив, ръководителят на КЛА “Правец 92 ” Сашо Бункин й декларира, че ще хвърля диск. “Какво е това диск, имам визия, че е нещо кръгло ”, пита баба Ленче. Той обаче предвижда, че бабата ще бъде първенец. Така и става, хвърля и прави върхове от 8, 10 и 13 метра, както и 7 метра с мятане на гюле.

Обиколила е съвсем всички балкански страни и постоянно успеха й оспорва румънска състезателка, “ама аз не й се давам и отново взимам златото ”. Като се върне с орден и стъпи на българска земя, се усеща прелестно. Последните две години е прекъснала, тъй като е оперирана от херния, само че е безапелационна, че следващата година отново желае да се състезава в категорията 80-85 година Докато чака да се възвърне, не скучае, а върви да танцува и да пее в хор.

Еленка е родена през 1938 година в село Гарван, Силистренско. Завършва главното си обучение там, тренира спортна гимнастика, в седем дисциплини. Продължава да учи в Русе в Техникума по облекло, където се среща със брачна половинка си, който е от Летница, Ловешко.

“Казваше, че през пет окръга сме се търсили ”, спомня си баба Ленче. От Русе отиват да живеят четири години във Варна и по-късно в Силистра, тъй като не й харесва на морето. Еленка постоянно боледува от хронично – алергичен бронхит. След екскурзия до Момин проход минават през Правец, където на нея доста й харесва, тъй като градът е заобиколен от планини и се откриват трайно 30 години.

Баба Ленче работи в региона на търговията, последно в “Балкантурист ”, през 1990 година се пенсионира. Има 2 деца, трима внуци и двама правнуци.

Когато Еленка е на 68 години, празнува “златна женитба ” със своя мъж. Тъй като на млади години не е била младоженка, си купува сватбена рокля и честват 50 години дружно. След три месеца губи любовта си.

“Винаги съм била по-буйна от двамата, доста се возехме на мотори, брачният партньор ми е сменил близо 20 и сме минали над 3 500 км ”, споделя Еленка. “Мъжът ми като надуе мотора, аз зад него с раницата и отпътуваме. Казвах му: “Ти си бил щур, решаваш и заминаваш, ами аз къде заедно съм с тебе ”, спомня си още тя. Споделя, че постоянно са били единни, а тайната е в компромиса.

Баба Ленче през днешния ден живее в дом за възрастни хора в София, не тъй като се постанова, а “така съм си решила, там е огромен ваучър, непрестанно се занимаваме с нещо и си организираме забавни забави ”. От време на време се прибира в Правец, с цел да види околните си.

Три пъти взима присъединяване и постоянно е на второ място в телевизионното съревнование “Минута е доста ”. Любимата й тематика е класическата музика – Пучини, Шопен и Паганини, също по този начин обича опера и фолклор. При срещата си с “Труд ”, Еленка запява едни от обичаните си песни – “Докато е младост ” и “Ах, върнете се младини ”.

През 2011 г.участва в националния конкурс “Мис Баба ” – и печели специфична премия за най-възрастен участник на 73 година

Съвети към младите


Баба Ленче постоянно се е водила от мотото “трудът краси индивида ”, на това е научила и децата си. “Никой не би трябвало да се срами от никакъв тип труд, аз съм работила какво ли не. Трябва да се работи с обич, с цел да успееш, в случай че работата те мъчи – бягай от там. Спортувайте – това е нужда, с цел да се чувствате добре ”, поучава Еленка Костова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР