Житие на свети пророк Авдий Светият пророк Авдий бил родом

...
Житие на свети пророк Авдий Светият пророк Авдий бил родом
Коментари Харесай

Св. прор. Авдий. Св. мчк Варлаам

Житие на свети оракул Авдий

Светият оракул Авдий бил родом от селището Витарама, покрай Сихем. Той служил при двора на израилските царе и бил домоуправител на цар Ахав.

От млади години бил прекомерно богобоязлив и когато целият Израил отстъпил от Бога и почнал да се покланя на скверния Ваал, той скрито служел на Единия Истински Бог на Отците си, Който избавил Израиля от Египет и го превел през Червеното море като по суша. Когато беззаконната Иезавел изтребвала пророците Господни, Авдий взел 100 пророка и ги скрил в две пещери по петдесет индивида. Там ги хранил с самун и вода по време на глада в дните на оракул Илия.

Веднъж Ахав повикал свети Авдий и му рекъл:

- Тръгни по земята, по всички водни извори и по всички потоци по земята, нека нейде намерим трева, с цел да си прехраним конете и мъските и да се не лишим от добитъка.

И те разделили между тях земята, с цел да я обходят: Ахав тръгнал настрана по веднъж, а Авдий тръгнал настрана по различен път. Когато Авдий вървял по пътя, ето отсреща му идел свети Илия. Той го познал, паднал ничком и споделил:

- Ти ли си, господарю мой, Илия?

Оня му дал отговор:

- Аз съм. Иди кажи на господаря си: " Илия е тук ".

Той споделил:

- Какво съм отговорен, че предаваш своя раб в ръцете на Ахава, с цел да ме убие? Жив Господ, Бог твой! Няма нито един народ и царство, където да не е пращал господаря ми да те търси; и когато му споделяха, че те няма, той вземаше клетва от това царство и народ, че не са могли да те намерят. А ти в този момент казваш: иди кажи на господаря си: Илия е тук. Когато аз си ида от тебе, Дух Господен ще те отнесе, не зная къде; и в случай че отида да обадя на Ахава и той не те откри, ще ме убие; а рабът ти е богобоязлив от млади години. Нима не е казано на моя стопанин какво аз направих, когато Иезавел избиваше Господните пророци, по какъв начин скривах в пещери 100 Господни пророци, по петдесет души, и ги хранех с самун и вода? А ти в този момент казваш: иди кажи на твоя стопанин: Илия е тук; той ще ме убие.

Тогава свети Илия споделил:

- Жив Господ Саваот, пред Когото заставам! Днес ще му се явя!

Свети Авдий отишъл да посрещне Ахава и да му обади за Илия. И когато Ахав срещнал Илия, Божият оракул го изобличил в неговото подвеждане, а сетне направил велико знамение: свалил огън от небето върху жертвата и водата, както е написано в Трета книга Царства (3Цар.18:4-8).

Като гледал това, свети Авдий се радвал поради всемогъщата мощ на своя Бог, сърцето му пламтяло от обич към Него, горял от ревнивост за Него и още по-усърдно Му служел, изпълнявайки заповедите Му.

По-късно, когато Ахав починал и наследник му Охозия наследил вместо него Израилското царство, Авдий бил на военна работа. Според свидетелството на свети Доротей и блажени Иероним той бил един от тримата петдесетници, които Охозия изпратил при оракул Илия. Двамина от тях изгорил огън, паднал от небето по думата на пророка, а третият, който бил точно Авдий, бил опрощение. Той пристъпил със примирение към свети оракул Илия и го умолявал, казвайки:

- Човече Божий! Да не бъде презряна душата ми и душата на твоите раби - тия петдесетмина - пред твоите очи.

Затова Илия го пощадил, станал и отишъл с него при царя. Оттогава Авдий оставил царската работа, тръгнал след свети оракул Илия и се сподобил да получи дух на знамение, тъй като запазил и хранил Господните пророци и самичък последвал пророка (4Цар.1:13-15). След гибелта си бил заровен при своите предшественици.

Житие на свети страдалец Варлаам

Св. страдалец Варлаам е образец за неотстъпчивост в християнските убеждения. Той страдал за вярата и починал в страдания в 304 година в Кесария Кападокийска.

Гонителите мислели, че образецът на измяна към християнската религия от страна на един почитан от всички дъртак може по-силно да подейства на другите. Затова те подложили на жестоки изтезания антиохийския християнин Варлаам. Но, като не съумели да го принудят да се отхвърли от своето вероизповедание, с цел да го създадат най-малко несъзнателен участник в идолослужението, заставили го да държи над горящ жертвеник своята ръка, в която турили тамян и смирна. Болката и най-малката неустойчивост могли да принуждават изповедника да изтърве несъзнателно на жертвеника поставения в ръката му тамян и с това да даде мотив на враговете да кажат, че е уважил езическите богове... Но старецът имал мощ непоклатна да удържи протегнатата над огъня ръка; той не направил ни минимум придвижване с нея и не изпуснал тамяна и смирната, докле не взели да падат изгорелите стави на пръстите му.

По подобен метод, " имайки своята десница вместо олтар Господен " - както се показва Св. Василий Велики в своето похвално слово за тоя страдалец, - Варлаам освен не оправдал сметките на езичниците, само че с образеца на своята неотстъпчивост засилил въздействието си над вярващите и даже у самите съперници на Христовата религия възбудил почитание към християните, сред които имало такива мощни и непобедими изповедници на гоненото от тях обучение.

В същия ден се чества паметта на св. оракул Авдий, четвъртият от така наречените " дребни пророци ". Предполага се, че бил съвременник на великите пророци Йеремия и Йезекиил (VII-VI в. преди Христа).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР