Жителите Перник отново излязоха на протест с искания да бъдат

...
Жителите Перник отново излязоха на протест с искания да бъдат
Коментари Харесай

В Перник скандират "Оставка" и "Искаме вода"

Жителите Перник още веднъж излязоха на митинг с претенции да бъдат разкрити виновниците за безводието в града и решение на казуса в най-кратки периоди.

На шествието се чуват възгласи " Искаме вода! " и " Оставка ", а хората вървят по основната улица в града, с цел да стигнат до храма „ Св. Иван Рилски “, където ще бъде отслужен молебен за дъжд, съобщи БГНЕС.

Участниците в шествието желаят още оставките на министрите Петя Аврамова и Нено Димова, а също по този начин някогашният кмет Вяра Церовска да бъде подведена под правосъдна отговорност за водната рецесия. Протестът е подсилен и от поданици на прилежащите селища.

Перник е на воден режим от 18 ноември. Заради фрапантното понижаване на водата в язовир „ Студена ” и доближаването до мъртвия му размер на 21 декември в Перник бе оповестено бедствено състояние. От 28 декември режимът бе продължен с още 30 дни.

Липсата на вода в един от най-големите български градове докара освен до съществено обществено напрежение, а преди няколко дни напрежението ескалира, като се стигна до конфликти с жандармерията.

През миналата седмица се появи и информация за разпространяване на заразни заболявания поради неприятното качество на питейната вода. Преди ден проучванията на здравната ревизия демонстрираха, че във взетите проби няма данни за ешерихия коли и че водата е чиста.

От своя страна прокуратурата стартира следствие на длъжностни лица от общинската и регионалната администрация, за това, че в интервала 2017 – ноември 2019 година не са положили задоволително грижи, надлежно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния запас в бент. “Студена “. Разследването се води за занемареност.

Новият основен прокурор Иван Гешев пък взе делото под специфичен контрол.

Затова и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, след среща с кмета на Перник Станислав Владимиров и жители, че ще се срещне на 6 януари с Гешев. Целта й била да разбере до каква степен е стигнало следствието по водната рецесия.

За преодоляване на рецесията в града са командировани министри и началници на разнообразни институции, които имат отношение по водната инфраструктура.

Перничани упорстват още за присъединението на различни водоизточници за зареждане на общината с вода, замяна на водопреносната мрежа в града и безплатна помощ от страна на страната за справяне с рецесията и превъзмогване на отрицателните последствия от нея.

Ето и какво се споделя в инструкциите на уредниците на протестното шествие, представени от уеб страницата " За Перник ":

" 1. Участниците в шествието и молебена не би трябвало да са използвали алкохол.

2. По никакъв метод не нарушавайте публичния ред.

3. Не се позволява носенето на каквото и да било оръжие или други особено предопределени или приспособени предмети, които могат да се употребяват срещу живота и здравето на хората или за причиняване на материални вреди.

4. Не извършвайте никакви провокативни дейности против служителите на реда. Не забравяйте, че те също са перничани.

5. Носете бутилки за вода без капачки.

6. Не слагайте качулки и маски на лицата.

7. Не се отклонявайте от оповестения първичен маршрут.

8. Носете националното знаме или флагове с цветовете на Перник.

9. Облечете жълти светлоотразителни жилетки при опция.

10. Пред храма би трябвало да сме тихи и смирени.

11. След събитието да се приберем по домовете си с достолепие. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР