Жителите на Велинград изпратиха нота до всички държавни институции с

...
Жителите на Велинград изпратиха нота до всички държавни институции с
Коментари Харесай

Жители на Велинград искат прекратяване на концесия за производство на волфрам

Жителите на Велинград изпратиха нота до всички държавни институции с искане да бъде прекъсната концесия, отдадена на пловдивска компания за произвеждане на волфрам в района . Част от бъдещата мина попада в непосредствена непосредственост до вододайната зона на града. Още 15 селища в района ще бъдат наранени от добива на руда.

За преустановяване на концесията е направена и подписка, подкрепена от 11 хиляди поданици на Велинград . Мотивите на хората са, че мината трайно ще повреди природата и ще утежни качеството на живот на хората.

Има и правосъдни каузи. Административният съд в Пловдив афишира за оскъдна заповедта на шефа на Басейнова дирекция за учредяването на санитарно–охранителна зона в региона на мината и трансферира решението за това на Министерство на екологията по подготвеност.

В този акт велинградчани виждат правосъдна победа за компанията – концесионер и действителна опция мината да проработи. Според тях към този момент се построява и път в родопската част на общината. Протестиращите чакат дневно там да минават по близо 100 тежкотоварни камиона с руда.

"Приятели, не мълчете, тъй като това, което ще се случи, ще рефлектира върху всички нас ", прикани пред БНР една от протестиращите жителки на района.

Калина Янева от гражданския предприемчив комитет съобщи, че жителите са с накърнени права. "Изразяваме нашата безапелационна нота, още до момента в който земята не е разрушена и до момента в който концесионерът няма загуби върху нея. Това е безапелационна нота! Държавата не е съобразила, че собствеността на земята там е 7% частна благосъстоятелност , 78% - държавен горски фонд, а останалата част е обществена общинска благосъстоятелност. Без да бъдат запитани и да е потърсено тяхното единодушие, жителите на никое място не са показани като страна в този контракт, което значи, че ние ще създадем всичко възможно от закона, с цел да може да се впишем в обстановката на член 38, когато в ръцете на хората е опцията да изразят протест ", изясни тя.

„ Ние желаеме Велинград и велинградския район да ги запазим екологично чисти. Чакаме по подготвеност заповед от Министерство на екологията и водите за санитарно охранителните зони. След като се издаде заповедта, терените ще бъдат отчуждени и ще се построи зоната. Оттам насетне ще желаеме по законовия ред с решение на Министерски съвет да се приключи концесионинят контракт ", уточни пред БНРи кметът на Велинград Костадин Коев, който поддържа протестиращите. „ Община Велинград ще го инициира това “, увери кметът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР