Жителите на великотърновското село Водолей въстанаха срещу привнесени избиратели -

...
Жителите на великотърновското село Водолей въстанаха срещу привнесени избиратели -
Коментари Харесай

Село въстана срещу привнесени избиратели, полиция влезе в секцията

Жителите на великотърновското село Водолей въстанаха против " привнесени " гласоподаватели - лица, регистрирани като негови поданици, които обаче никой от локалните в никакъв случай не е виждал. 

За това споделя кореспондентът на бТВ в региона.

Заради породилото се напрежение, полицията стартира инспекция и влезе в изборната секция.

По описа на локалните, през днешния ден да гласоподават са отишли хора, които не живеят в селото. Но са били вписани в регистрите по сегашен адрес.

Село Водолей към този момент бе обект на полицейска спецакция - на 24 октомври. Полицията се задейства по 10 сигнала за търговия с избор, като преобладаваха свързаните точно с нови адресни регистрации в съвсем необитаеми парцели. Операцията бе във Водолей, Дебелец и Велико Търново. 

Проверяваха се и сигнали за влияние върху гласоподавателите чрез опростяване на задължения и обещания за екскурзии в Турция и Европа. Имаше и арестуван, оповестиха тогава от Министерство на вътрешните работи.

Новорегистрираните във Водолей през последната година са 50 души.

Кандидатите за кмет на селото, в което живеят над 760 души, са двама - Милен Мирчев (БСП) и сегашната кметица Антоанета Тодорова (преди от ГЕРБ, в този момент номинация на ДПС).

Както Клуб Z писа, информация на ГРАО, публикувана от районното министерство, сподели, че къщи и жилища на един адрес и даже голо поле приютяват стотици жители - евентуални гласоподаватели. Най-фрапантният случай е от Стамболийски, където една къща, съгласно данните, населяват 652-ма души. На ул. " Тунджа " №2 в Горна Оряховица пък живеят 138 гласоподаватели, макар, че на посочения адрес няма постройка, а поле. Апартамент в столичния " Люлин " подслонява 99 гласоподаватели. В апартамент на ет. 2 в блок в кв. " Сухата река " в София пък се ширят 83 пълнолетни съграждани.

Ето и още рядкости: От данните излиза наяве, че през годините локалните управляващи са позволили регистрациите. Така да вземем за пример къща във Видин побира 25 пълнолетни жители, в Русе – 59, във Варна – 84. Друга къща в Разлог пък е дом на 142 пълнолетни лица. Къща в Монтана приютява 172-ма български жители. На тясно живеят и в къща в Пловдив, в която са регистрирани 194 гласоподаватели. В двете махали на с. Плетена (Сатовча) са регистрирани надлежно 727 и 796 лица, а в тази на с. Долно Осеново (Симитли) - 812 гласоподаватели. 

Съгласно наредбата на член 92, алинея 10 от Закона за гражданската регистрация, броят на лицата, които могат да се записват по непрекъснат и/или сегашен адрес на адреса на едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които всекидневно могат да населяват съответното жилище, а когато жилището се населява единствено от родственици по права линия, по съребрена линия до четвърта степен в това число или по сватовство до втора степен в това число, се позволява трикратно надвишаване на броя на лицата, които всекидневно могат да населяват жилището. 

Какво значи това - изясни регионалният шеф на Бургас Пламен Янев. " Законът споделя, че на всеки 10 кв. м. жилищна повърхност е обикновено пребиваването на 1 лице, като се позволяват до двойно по-голямо число хора. Ако са в родствена връзка, даже и тройно. Ако го преобразуваме в числа – в една междинна къща 100 кв. м. на село, могат да бъдат регистрирани 20 души, а в случай че са в родствена връзка – 30. Когато получим сигнал, че на даден адрес има 50 регистрирани лица и отидем и забележим, че има къща на 3 етажа, напълно законно могат да обосноват тези регистрации. От там нататък, ние би трябвало да съблюдаваме закона. "

Проверките обаче започнаха късно и досега не е известно дали има и какъв брой заличени адреси.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР