Жителите на Разлог отбелязват фестивал Старчевата, който по традиция събира

...
Жителите на Разлог отбелязват фестивал Старчевата, който по традиция събира
Коментари Харесай

Кукери гонят злите сили на традиционния фестивал Старчевата в Разлог

Жителите на Разлог означават фестивал " Старчевата ", който по традиция събира на централния площад в града кукери и облечени в носии мъже, дами и деца.

 Снимка: Калин Каменов/Dir.bg

Седмици преди да изпълнят стародавния бит, с който гонят злите сили, локалните хора приготвят костюмите, с цел да преминат през всички махали в първия ден от новата година. Традиционно се " дрънкат звонци " - знак, че " Старчевата " е близо. Тръпката от празника е идентична за всички - без разлика от възрастта, описаха пред Българска телеграфна агенция хора от Разлог.

 Снимка: Калин Каменов/Dir.bg

Традицията е антична, всяка година момчета и девойки, мъже и дами се обличат, с цел да съпреживеят традицията, която събира всички поданици на града. Шестнайсетгодишната Мария Джолева е едно от дребното девойки, които се преобразяват в чауши, както тук назовават кукерите. Прави го повече от 10 години. В традицията я вкарва нейният татко, последователно обаче сама стартира да се приготвя за " Старчевата ".

 Снимка: Калин Каменов/Dir.bg

Сред кукерите, които с неспокойствие чакат празника, е деветгодишният Михаил Джолев. Разказа, че следва по-големите кукери, учи се от тях по какъв начин да скача и по какъв начин да устоя под тежестта на кожения костюм и звънците. Тежат, само че не е мъчно, показа Михаил и добави с горделивост, че върви наедно с възрастните до самия завършек на празника.

Редом с " чаушите ", на " Старчевата " вървят облечените в носии групи. Само в една от махалите - " Вароша ", повече от 300 са дефилиращите, описа Стоичка Бучкова.

Тази година групите дефилират по улиците в Разлог - до централния площад - по избран график, с което да избегнат скупчването на доста хора.

 Снимка: Калин Каменов/Dir.bg

По този метод локалните поданици съхраняват традицията, без да основават заплаха за близки и съграждани поради Коронавирус, разясниха те.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР