Жителите на район Изгрев в София може би ще получат

...
Жителите на район Изгрев в София може би ще получат
Коментари Харесай

Кмет на район иска референдум за строежите в зелени площи

Жителите на регион " Изгрев " в София може би ще получат опция да изкажат мнение по въпроса дали в кварталите на територията му - " Изгрев ", " Дианабад " и " Изток ", би трябвало да се забрани в идващите 10 години строителството в зелени площи и междублокови пространства. И също така - дали в тези жилищни региони да се обособена зелена зона за платено паркиране. Кметът на " Изгрев " доктор Делян Георгиев е внесъл публично искане в Столичния общински съвет дружно с парламентарните избори на 4 април гласоподавателите от неговия регион да гласоподават на локален референдум с два въпроса, заяви самият той във " Facebook ". Първият въпрос гласи: Да се спре ли застрояването на зелените площи - паркове, градини, улично озеленяване и зелени площи за лимитирано публично прилагане (по чл.61, ал.2 и ал.3 от ЗУТ) и на площите сред постройките при сложно застрояване - паркове и градини, места за паркиране или подземни паркинги и площадки за игра на територията на Столична община, регион “Изгрев ” (по чл.22, ал.2 от ЗУТ), за период от 10 години? Вторият дефиниран въпрос е: Да се вкара ли зона за платено паркиране на територията на Столична община, регион “Изгрев ”? Желаещите да гласоподават ще могат да го създадат на всеки от въпросите или единствено на определен от тях. 

“Необходимо ни беше време да проучим законодателството за съществуването на легалните дефиниции, с които то регламентира площите, чиято отбрана търсим. Проучихме и досегашния позитивен и отрицателен опит за осъществяване на допитвания със подобен предмет. Не на последно място проучихме правосъдната процедура, отнасяща се до ограничение на правото на благосъстоятелност. В този смисъл чакахме произнасянето и на Конституционния съд от края на предходната година по въпроси за приложението на правила от Закон за устройство на територията, с цел да употребяваме част от претекстовете на съда по отношение на тези ограничавания. Решихме да предложим провеждането на допитването дружно с постоянните парламентарни избори. В изборния развой са ангажирани всички парламентарни партии, има покровители и наблюдаващи, което подсигурява коректността на осъществяване на допитването и резултатите от него. Разчитам на поддръжка от всички политически сили в общинския съвет. Сега е моментът да бъдат демонстрирани политическа отговорност и доверие към хората. Доброто ръководство слуша тези, които ръководи. Вярвам, че общинските съветници ще дадат “зелена светлина ” на това начинание и ще разрешат провеждането на този референдум. Противното би било демонстрация на недиалогичност и тесногръдство. ” разяснява в обществената мрежа доктор Георгиев, който на предишните локални избори бе определен от листата на Българска социалистическа партия против дотогавашния кмет - Цветомир Жеков от ГЕРБ.  

Фактът, че районният кмет на " Изгрев " предлага провеждането на локален референдум, не значи наложително обаче, че подобен ще има. Решението за насрочването му ще бъде взето от Столичния общински съвет, в който ръководещото болшинство са обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО- " Атака ". В мандата на предишния СОС някогашният кмет на " Младост " Десислава Иванчева предложи референдум със подобен въпрос за строителството в зелени площи, само че болшинството в СОС не позволи той да се организира.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР