Жителите на Мадрид, един от най-тежко засегнатите от пандемията региони

...
Жителите на Мадрид, един от най-тежко засегнатите от пандемията региони
Коментари Харесай

Ковид е основна тема в утрешните регионални избори в Мадрид

Жителите на Мадрид, един от най-тежко засегнатите от пандемията райони в Европа, гласоподават на следващия ден за нов районен парламент на избори, които са тест за това какъв брой огромна е съпротивата против карантинните ограничения, заяви Асошиейтед прес.

Предсрочните избори бяха свикани от консервативната районна лидерка Исабел Диас Аюсо, която се пробва да се задържи на власт, откакто нейната дясноцентристка коалиция се разпадна. Тя се открои с това, че не наложи най-строги ограничения против вируса и разкритикува националното държавно управление за метода, по който се бори с пандемията.

Като остави питейните заведения, заведенията за хранене, музеите и концертните зали отворени, Диас Аюсо ускори поддръжката за своята Народна партия. Ресторанти нарекоха ястия и менюта на нейно име, а обликът й е всемогъщ по билбордовете в града.

Съпротивата й против въвеждането на фрапантни противовирусни ограничения непрекъснато вкарваше 42-годишната консерваторка в спор с испанския министър-председател социалист Педро Санчес и водача на лявата партия " Унидас подемос " Пабло Иглесиас. Иглесиас напусна поста си в държавното управление предишния месец, с цел да се кандидатира против Аюсо на районните избори.

Опазването на стопанската система е основна цел за районната лидерка. Вместо затваряния на бизнеси, тя залага на всеобщи тествания и ускорение на имунизациите. В област Мадрид са регистрирани над 19 % от всички 3,5 милиона инфекции и над 78 000 смъртни случая на заболели от коронавирус. Четиринайсетдневната заболеваемост в петък бе 384 нови инфекции на 100 000 души, което е над междинната за страната стойност от 229 на 100 000.

Социологическите организации предвиждат, че нейните консерватори ще завоюват над 40 на 100 от гласовете, което може да удвои броя на членовете на Народната партия в районния парламент по отношение на този след последните избори през 2019 година. Според социолозите най-вероятният съдружен сътрудник на консерваторите за сформиране на районно държавно управление е крайнодясната партия " Вокс ". Това би било отклоняване от тактиката на водача на Народната партия Пабло Касадо, който пробва да дистанцира групировката си от идеологията на " Вокс ".

Повечето политически анализатори са на мнение, че солидна победа за Диас Аюсо ще докара до повече конфронтация сред предвожданото от социалистите национално държавно управление и Народната партия, която доминираше до наскоро испанския политически пейзаж.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР