Жителите и гостите на Пловдив могат да се насладят на

...
Жителите и гостите на Пловдив могат да се насладят на
Коментари Харесай

Българи от старо време гостуват на Античния

Жителите и гостите на Пловдив могат да се насладят на 5 септември от 20 ч. на най-любимата българска оперета - "Българи от остаряло време " от Асен Карастоянов, либрето Коста Райнов. Тя е написана особено за Музикалния спектакъл, на чиято сцена се слага за осми път, научи ДУМА от София Стойчева, специалист ВО на културния институт.
Възрожденски нюанс и стилизиран фолклор ще видят феновете в постановката на Музикалния спектакъл. Спектакълът демонстрира с добросърдечна подигравка фамилната идилия и романтика на патриархалния българин. Зрителите ще съпреживеят тези отминали времена, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по-възрастните е закон. Публиката ще се посмее над безконечното политиканстване на Дядо Либен и Хаджи Генчо, което заплашва годежа на децата им Павлин и Лила. Ще се вълнува дружно с младите, когато се опълчват на старите разбирания в името на любовта.
120 костюма сменят солистите, хорът и балетът по време на двете дейности на оперетата. Те са направени в стила на българската възрожденска живопис. Цветна и минималистична е сценографията на постановката. "Декорът тук-там е наивистичен, както наивна и чиста е любовта сред двамата герои Лила и Павлин ", споделя сценографът Иван Савов.
Целта на постановъчния екип е била да огледа с добродушна усмивка на нашите предшественици от това време, без да ги съди или да им се присмива. Режисьорът на спектакъла, солистът на Музикалния спектакъл Александър Мутафчийски, за който ролята на ратая Иван е емблематична, споделя: "Поглеждайки с очите към този момент на режисьор, се помъчих да си отговоря на въпроса: С какво "Българи от остаряло време " ни предизвика в наши дни? И по какъв начин, без да се вършат преднамерени театрални препратки към съвремието ни, същият въпрос да развълнува и публиката в салона. "
В атрактивната сценография, дело на балетмайсторката Татяна Янева, ловко са вплетени обичайните за фолклора ни копаница и ръченица с детайли от актуалните танци. В предходни постановки за танците се е разчитало на реализатори от професионални фоклорни ансамбли.
Цели музикални пасажи от оперетата на Асен Карастоянов, които дълго време не са изпълнявани, звучат за първи път в постановката на Музикалния спектакъл, споделя основният диригент на НМТ Юли Дамянов.
Публиката ще се наслаждения на осъществяванията на водещите солисти. Ролите на колоритната двойка на двамата копривщенски големци Дядо Либен и Хаджи Генчо извършват доайените на театъра Христо Сарафов и Николай Борисов. Юлия Маринова играе Дела, дамата на Дядо Либен. Светлана Иванова е Хаджийката, дамата на Хаджи Генчо.
Ролите на Павлин и Лила се извършват от Пеньо Пирозов и Добрина Икономова. В обичания на публиката тандем на ратаите Иван и Янка ще гледаме Александър Панайотов и Катерина Тупарова. Сватовниците Ерчо и Герчо се извършват от Лъчезар Лазаров и Тодор Велков. В облика на Циганката-гледачка се превъплъщава Марияна Арсенова - солистка и директорка на Музикалния спектакъл.




Снимки НМТ

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР