Жители на софийските села Пролеша и Хераково от община Божурище

...
Жители на софийските села Пролеша и Хераково от община Божурище
Коментари Харесай

Жители от села до София се оказаха със солени глоби заради винетки

Жители на софийските села Пролеша и Хераково от община Божурище излязоха на митинг поради санкции след шофиране до столицата без винетки. Те са ужасени, откакто инцидентно схващат, че в продължение на три години са глобени с десетки хиляди левове, макар че са били известени, че за този сектор винетка не се изисква. За проблема стана ясно от репортажи на Нова телевизия и бТВ.

Потърпевшите изясняват, че с решение на Министерски съвет от 2020 година са освободени от таксата за напредване до столицата. Така след съвсем две години пътешестване всеки ден от село Пролеша до София, Георгина Петрова инцидентно схваща, че е глобявана. „ Моите санкции са 166 броя по 70 лв. – 11 600 лв., само че има семейство, което живее в Речна бара в Божурище, минават през този път. Те имат санкции 350 броя. Не се заплащат просто. То е невероятно “, описа пред бТВ дамата.

Мъж от Пролеша с 40 санкции схванал за тях, когато продал автомобила си. И се чуди по какъв начин може 2 години никой да не го уведоми. Автомобилите са снимани от тол камерата на Божурище.

" На 27 февруари 2020 година ни споделиха, че няма да плащаме винетни такси. С решение на Министерския съвет от 27 февруари 2020 година е решено, че за 115 км пътни сектори към София, Северна скоростна дъга, в това число Божурище и село Пролеша няма да се заплаща пътна такса ", изясни различен локален гражданин. И показва разпечатка от публично известие на Агенция " Пътна инфраструктура " от тази дата, в което село Пролеша попада.

Съобщението за безплатните пътни сектори към София бе обширно публикувано от медиите: Винетка няма да се заплаща и за пътните сектори - София - Владая, София - Долни Богров - Горни Богров - Елешница, София - село Пролеша, както и пътя от Софийския околовръстен път до Нови Искър. Освен това медиите просторно разпространиха заръките на тогавашният министър председател Бойко Борисов към тогавашния началник на АПИ Георги Терзийски да обиколи селата и като тръбач три пъти да каже на хората, че няма да им е нужна винетка.

В своя отбрана жителите на Пролеша даже вадят разпечатка от стенограма на Народното събрание от 28 февруари 2020 година - ден след решението на Министерския съвет. Тогава трима депутати питат тогавашния районен министър Петя Аврамова кои обитаеми места са без винетка. Тя им дава отговор, като изчита известието ден по-рано и жителите на село Пролеша са измежду тях.

Оказва се обаче, че това не е тъкмо по този начин. В Държавен вестник от брой 19 от 6 март 2020 година, където е оповестено решението на Министерския съвет за освободените от винетка пътища край София село Пролеша към този момент не попада, а само третокласният път София - Божурище, демонстрира следствието на случая от локалните хора. Те обаче не са известени за тази настъпила смяна и към този момент трета година карат без винетки до столицата.

" През 2020 година е въведено изключение за права от пътя с дължина от 2,2 км в сектора от Божурище до Западната дъга на Софийския околовръстен път, за която не се дължи винетна такса. Участъкът при 41-ви километър не попада в това изключение, заради което прекосяването през него без пътна такса е административнонаказателно нарушаване, за което се постанова санкция ", е отговорът на  " БГ Тол " възложен на бТВ.

Жителите на Пролеша оповестиха, че ще апелират сумите по правосъден ред. Те считат, че са жертва на административно неразбирателство и ще им бъдат отстранени санкциите поради подвеждащата информация, която са получили.

Те описват и за различен парадокс - глобите им са налагани за избрани интервали през тези две години, макар че минават по този път всеки ден, с цел да вървят на работа в София.

" Моите наказания са наложени в интервала от март до май 2020 година След това прекъсват и стартират да ми постановат още веднъж наказания в края на ноември 2021 до началото на 2022 година Тогава разбрах за тях и си купих винетка. Защо е това спиране от година и половина нямам пояснение ", споделя пострадала пред Нова тв.

Служебният министър на районното развиване Иван Шишков също разяснява случая.  " Има законовото решение да се кара без винетка единствено до Божурище и наложените санкции ще се окажат законни. Проблемът не е в страната, а в метода на връзка през 2020 година ", каза Шишков пред публицисти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР