Жители на Северно Косово издигнаха барикади по ключови пътища в

...
Жители на Северно Косово издигнаха барикади по ключови пътища в
Коментари Харесай

Напрежение в Северно Косово, издигнати са барикади, блокирани са пропускателни пунктове

Жители на Северно Косово издигнаха барикади по основни пътища в символ на митинг против желанията на управляващите да стартират пререгистрация на персоналните коли на косовските жители, регистрирани в Сърбия, и да изискват заявления от лицата със сръбски паспорти, оповестяват сръбската държавна телевизия РТС и БНР.

Освен пътища са блокирани и контролно-пропускателните пунктове " Ярине " и " Бърняк ", които свързват Косово с Централна Сърбия. Властите в Прищина са изпратили на двата пункта подразделения на специфичните полицейски елементи.

Министерството на защитата в Белград заяви, че армията на Сърбия " към този момент " не е навлизала в Косово и отхвърли като дезинформация известията в обществените мрежи за конфликти с косовската полиция.

Косовският министър председател Албин Курти разгласи, че новите условия са на правилото на взаимност по отношение на Сърбия и акцентира, че няма място за напрежение и дестабилизация.

По-рано през днешния ден обаче сръбският президент Александър Вучич съобщи, представен от Българска телеграфна агенция, че Белград желае продължение на валидността в Косово на автомобилните регистрационни номера с обозначение KS, което по думите му е неутрално. Вучич добави, че " моли за мир " албанските представители в Косово и интернационалната общественост, само че добави, че в случай че тази молба не бъде чута, въпреки всичко " Сърбия ще победи ".

От 1 август държавното управление в Косово стартира използването на решение за пререгистрация на колите, чиито номера са издадени от Сърбия, с косовски регистрационни номера, носещи обозначение RKS (Република Косово).

На конференция в Белград през днешния ден Вучич сподели, че желае да помоли всички, в това число сърбите в Косово, да не вършат нищо, което може да докара до спор.

" Но аз апелирам представителите на могъщите и мощни страни, които признаха независимостта на Косово, да вземат поради интернационалното право и обстановката на място и да не разрешават на своите подопечни да провокират спор. Това е огромната ми молба. Ние ще се молим за мир и ще се стремим към мир ", акцентира Вучич.

Той добави, че в противоположен случай " ние няма да се предадем и Сърбия ще победи ". " Ако те се осмелят да преследват сърби, да малтретират, да убиват сърби, Сърбия ще победи. Това е всичко, което имам да кажа ", уточни Вучич.

В известие на косовското държавно управление от 29 юни се показва, че пререгистрацията на колите ще стартира от 1 август и ще продължи до 30 септември.

През 2011 година Косово и Сърбия реализираха съглашение, според което косовските управляващи ще издават регистрационни табели, обозначени с „ RKS “ (Република Косово), или единствено „ KS “ (Косово) като отстъпка по отношение на отхвърли на Сърбия да признае някогашната си провинция за страна, припомня уеб сайтът " Болкън инсайт ", представен от Българска телеграфна агенция.

Този ход имаше за цел да насърчи сърбите в Северно Косово да стартират да употребяват номера, издадени от Косово. През 2016 година Косово удължи валидността на номерата KS с още пет години и направи издадените от Сърбия регистрационни табели за косовските градове противозаконни.

Въпреки това, в общините в северната част на Косово, където по-голямата част от популацията е сръбско, постоянно е било допустимо да се ръководят коли с регистрационни номера с обозначение KM (Косово и Метохия), издадени от Министерството на вътрешните работи на Сърбия, което опонира на Брюкселското съглашение, показва " Serbia posts English ".

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР