Жители на село Лозен излязоха на протест срещу инвестиция, свързана

...
Жители на село Лозен излязоха на протест срещу инвестиция, свързана
Коментари Харесай

Жители на село Лозен протестираха срещу ферма за насекоми

Жители на село Лозен излязоха на митинг против инвестиция, обвързвана с активността на плантация за инсекти.

Протестът беше под надпис „ Лозен желае да диша “ и беше проведен от Сдружение „ Развитие за Лозен “, което показва, че този тип произвеждане е със статут на екарисаж.

Дейността на компанията е обвързвана с развъждането на мухи и техните ларви, от които се извлича протеин, употребен в биокозметиката и биоторовете.

Росен Марков от Сдружение „ Развитие за Лозен “ съобщи:

„ Това произвеждане единствено по себе си е новаторско, има бъдеще, ние го поддържаме като произвеждане, само че в множеството страни то е приравнено със статут на екарисаж и изнесено на най-малко 8-10 километра от обитаемоте места “.

Фирмата се пробва да реалокира производството си от град Елин Пелин, където за година и половина непрекъснато е имало изпускане на мощни миризми. Те утежняват околната среда и качеството на живот до цялостна непоносимост, разясни Росен Марков.

„ След като вземат решение да се реалокират поради публичното неодобрение в Елин Пелин, напълно скрито и по бърза писта съумяват да вземат от Регионална инспекция за опазване на околната среда писмо, в което Регионална инспекция за опазване на околната среда им споделя, че няма потребност от оценка по Оценка на въздействието върху околната среда. Вземайки писмо от Агенцията по храните, отиват в районна администрация Панчарево, на 30 септември си подават документите и след три работни дни, забележете – хората за един гараж чакат по три месеца, след три работни дни за цех за мърша те получават позволение за градеж. “

Фирмата заобикаля закона и пропуща публичното разискване, акцентира Росен Марков. Той съобщи, че идващите митинги ще бъдат пред Регионална инспекция за опазване на околната среда и Агенцията по храните.

Жителите на Лозен са подготвени за гражданско непокорство и блокиране на автомагистрала „ Тракия “, с цел да се резервира въздухът чист в селището.
 Снимка: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР