Жители на казанлъшкото село Бузовград засадиха 15 дръвчета в подножието

...
Жители на казанлъшкото село Бузовград засадиха 15 дръвчета в подножието
Коментари Харесай

Засадиха гора в памет на 14-годишно момче, загинало при катастрофа в Бузовград

Жители на казанлъшкото село Бузовград засадиха 15 дръвчета в подножието на местността Мегалита в памет на 14-годишния Иван Седмаков , който почина при пътен случай през ноември м.г. Мястото беше кръстено “Гората на Ванко ”, а събитието се провежда във връзка днешната дата, когато починалото момче щеше да навърши 15 години. Инициативата, която събра десетки поданици на община Казанлък, стартира с урок по пътна сигурност от чиновник на Министерство на вътрешните работи , който напомни разпоредбите, които би трябвало да съблюдават пешеходци и водачи.

Денят продължи с поход до обичаната околност не детето Мегалита и с историческа възстановка. 

Правим това не тъй като ще понижи тъгата, а с цел да покажем на това съкрушено семейство , че не са сами ”, сподели пред публицисти Йоана Фильова, която е един от уредниците. Тя уточни, че детето е обичало природата и историята и добави, че в негова памет ще има и бъдещи начинания. 

Майката на момчето Теодора Седмакова благодари на всички, които са се събрали в негова памет. “Искам ние да сме последното семейство, потърпевшо от сходна покруса. Хората би трябвало да схванат, че би трябвало да спрат да карат пияни и дрогирани, тъй като следствията са ужасни ”, разяснява тя и уточни, че най-лошото нещо е един родител да надживее детето си.

“За мен той е жив и никой не може да го отнеме от сърцето ми, само че тази гора ще бъде една безконечна памет за него, даже когато нас ни няма ”, сподели още Теодора Седмакова и изрече признателност на уредниците на самодейността. 

“Като кмет желая да прикани институциите да поемат отговорност за всичко, което би трябвало да бъде направено – от смяна на законите до обезпечаване на повече полицейски екипи. Няма по какъв начин гражданското общество да залавя нарушители и да стопира пияни водачи да се качват в колите си ”, разяснява кметът на Бузовград Мая Берова. Тя акцентира, че е нужно и обезопасяване на пътя, където е станал случаят. Берова означи, че на общинската част от пътя са взети ограничения за ограничение на скоростта и изрази вяра това да бъде направено и в сектора, за който дава отговор Агенция “Пътна инфраструктура ”. 

На 11 ноември м.г. 57-годишният Димитър Косев блъсна и умъртви 14-годишния Иван Седмаков . Инцидентът стана на изхода на селото, където са се намирали три деца. Установено беше, че водачът е управлявал автомобила под въздействието на алкохол и опиати.

Той избяга от местопроизшествието, укри се е и бе хванат четири часа по-късно в дома си. Пострадалото дете умря няколко дни по-късно в Университетската многопрофилна болница “Проф. доктор Стоян Киркович ” в Стара Загора. На 15 ноември 2022 година Районният съд в Казанлък взе по отношение на Димитър Косев непрекъсната мярка за неотклонение “задържане под стража ”, само че при започване на тази година той беше освободен под парична гаранция . Близки на починалото дете и поданици на селото и община Казанлък се събраха на голям брой митинги на мястото на случая, пред Съдебната палата в Казанлък, в центъра на селото и пред Районната прокуратура в Стара Загора. 

В края на юли т.г. поданици на Бузовград построиха паметна плоча на детето на мястото на случая. Фильова разяснява още, че битката за правдивост след съдбовния случай ще продължи. Предстои и основаване на фондация на името на починалото момче.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР