Жилищният пазар е много оживен - не на последно място

...
Жилищният пазар е много оживен - не на последно място
Коментари Харесай

Внимавайте много за това, ако си купувате жилище с брокер

Жилищният пазар е доста многолюден - не на последно място и тъй като хората търсят сигурен кей за парите си в интервал, в който инфлацията ги обезценява. Но по какъв начин кандидат-купувачите да се ориентират в морето от предложения и статистики, тъй че да създадат най-хубавия избор?

Асоциация " Активни консуматори ", представени от в., напомня какви са най-честите " клопки " на имотния пазар:
 Задължително направете това със зелките преди да сложите кисело зеле Задължително направете това със зелките преди да сложите кисело зеле
Ако не сте пробвали сами този способ от градинари, които не употребяват химически препарати за растителна отбрана, може би в никакъв случай няма да по...

Търсенето е мъчно, изключително в София, където предлагането е огромно и разнообразно. На пазара стоят от години едни предложения за продажба, други – още по-стари, се появяват отново като нови. В същото време предложенията за ново строителство са доста и звучат примамливо, само че има доста уловки, цените се менят непрекъснато и статистиката за междинни цени на квадратен метър по квартали не е благонадежден ориентир, тъй като част от покупко-продажбите влизат в нея със занижени стойности (за " икономисване " на налози и такси), и други Например - предлага се апартамент с паркомясто, на апетитна локация и „ първокласна цена “, само че след това се оказва, че паркомястото не е включено в цената и за него продавачът желае 20 000 евро.

Ето за какво е добре да се употребяват услугите на умел брокер, който е наясно с пазарните особености и вероятните клопки. Но и тук изборът е сложен - има стотици знайни и незнайни медиатори. Клиентите, които се доверяват на инцидентни разгласи в интернет, могат да налетят на измамници и да изгубят пари. Сред най-нелоялните практики са: взето и невърнато капаро или депозит, изчезнали брокери, които нямат офиси, и други Тогава?

През 2020 година Национално съдружие " Недвижими парцели (НСНИ) " сътвори електронен Професионален указател на организациите, брокерите и сътрудниците на недвижими парцели (www.publicregister.bg). В него към този момент са вписани над 300 компании и специалисти, като имената на компаниите и на брокерите са съпроводени с информацията за техния опит, документи, специализации и така нататък Всеки може да направи гратис информация в този указател и да си избере медиатор, без да се тревожи, че може да попадне на привиден брокер или на организация еднодневка, която непрестанно си сменя фирменото име и си мести офиса или работи единствено " виртуално ".

" Електронният указател обезпечава бистрота и дава бърз достъп до данни за съответна компания или експерт. Освен това компаниите в регистъра са поели ангажимент, че съблюдават избрани правила и дават отговор на условията, което основава по-голяма сигурност и доверие ", разяснява Игнат Арсенов, началник на Главна дирекция „ Контрол на пазара “ в Комисията за отбрана на потребителите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР