Жилището не е просто имот с четири стени и прозорци.

...
Жилището не е просто имот с четири стени и прозорци.
Коментари Харесай

Трансформациите на една панелка в Тракия СНИМКИ

Жилището не е просто парцел с четири стени и прозорци. Пространството, в което живеем, малко или доста въздейства на мисленето ни. А зад всяко пространство има някаква чисто човешка история, само че когато в нея водеща е любовта, домът постоянно е друг!

Това настояват Олимпия и Емил Желязкови, семейство дизайнери, обединени в студио “Apartment 101”.



Преди десетина години младото семейство си купува дребен апартамент в ЖР „ Тракия”. Апартаментът се оказва с положително разположение и тогава двамата се замислят по какъв начин да го създадат по-интересен. „ По това време към момента не се занимавахме с интериорен дизайн. Завършил съм живопис и се занимавам с графичен дизайн, само че се оказа, че нещата са много свързани”, споделя Емил.



Тръгват, без да имат план, само че концепциите са в главите им. Трансформациите в жилището не престават съвсем две години. Сменят концепциите си в придвижване, само че в последна сметка резултатът е впечатляващ. Блокът, в който живеят Емил и Олимпия, е остаряла панелка от времето на соца. Вътре в жилището първото нещо, което впечатлява, са

голите тухли по стените.

„ Бяха ни концепция през цялото време. Като дребен харесвах тапетите на тухли. После осъзнах какъв брой са ужасни, само че в това време взех решение да остана правилен на тази концепция - по този начин внесохме същински тухли в този панел”, спомня си Емил.



Тухлите са част от остаряла изоставена къща, намерили ги посредством публикация. Ниската маса е измежду първите предмети, които влизат в този дом. Това беше нашата маса за вечеря. В началото нямаше даже къде да се седне. Имахме единствено едни възглавнички, нахвърлени по земята, само че тези неудобства бяха без значение за нас - най-важното беше, че живеем дружно и независимо.



Още когато се нанасят, отстраняват стените. Така в жилището остава единствено подът, рискуват и го вършат с циментова замазка с полиуретанов лак от горната страна.

Това е под, който разрешава акценти,

тъй като наподобява семпло. Така на фона му се открояват повече елементи. Голяма част от детайлите са от разнообразни места в България и отвън границите й. Всеки предмет е зареден с страст - като часовника, който са си донесли от Солун, свещникът в спалнята пък е от сватбата им.



В интериора им има и черна лампа - малко счупена, за жалост, само че пък доста скъпа и за двамата. И още картината на стената, която е подарък от кумовете им и в нея са вплетени лицата на всичките им другари.

Двамата са с разнообразни специалности,

Емил е художник, а Олимпия - хидроинженер. Тази дама обаче стартира да се занимава с интериор незабавно откакто приключва.



„ Единственият язовир, който съм „ построила”, е обвързван с дипломната ми работа. Инженерната работа не ме увлече, само че пък развих характерно мислене и то ми оказва помощ в плановете - в градивните решения и детайлите, както и при мебелите. „ Философията” на един интериор за нас се базира на схващането, че едно пространство би трябвало да стои приключено даже без мебели. Подовете, стените и таваните са 50% от интериора. Голяма обаче е и ролята на светлината, която влиза във вътрешните пространства”, споделя дизайнерката.

Романтиката е в преминаващите влакове

„ Спокойно можем да кажем, че в случай че има нещо, което ни е обичано в жилището, това е гледката. Вещите също са значими, само че гледката е водеща. Природата и влаковете, които минават - това е кулминационната точка на всяка наша вечер”, споделят на финала двамата.

Снимки: Casaviva
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР