Украинци участват в гей парад под защитата на полиция за

...
Украинци участват в гей парад под защитата на полиция за
Коментари Харесай

Украински ЛГБТ войници се надяват, че службата им променя обществените нагласи

Украинци вземат участие в гей церемониал под отбраната на полиция за битка с безредиците в Киев, 16 юни 2024 година. Снимка: AP

Няколкостотин украински военни от ЛГБТ общността и техните поддръжници участваха във вчерашното шествие в центъра на Киев, с цел да изискат повече права и да привлекат внимание към обстоятелството, че служат на страната си във войната против Русия, съобщи Асошиейтед прес. Служители от посолството на Съединени американски щати в страната и от няколко посолства на европейски страни също участваха на шествието.

Военнослужещите, мнозина от които носеха нашивки с дъги и еднорози на униформите си, приканиха държавното управление публично да им даде правото на партньорство. Те нарекоха събитието " шествие на гордостта ", само че то беше лишено от празничната атмосфера на събитията в спокойно време и се организира под дъжда и под засилена полицейска защита на фона на закани от контрапротестиращи.

Смята се, че присъединяване на ЛГБТ общността във въоръжените сили е асъдействало за смяна в публичните настройки към еднополовите партньорства в обществено консервативната страна, показва АП.

" Ние сме елементарни хора, които се борят наедно дружно с всички останали, само че сме лишени от правата, които имат други хора ", съобщи Димитрий Павлов, боец, който се движеше с бастун в ръка.

Активисти пропагандират за правни промени, които да разрешат на хора в еднополови партньорства да взимат медицински решения за ранени бойци и да уреждат погребения на жертви на войната, която стартира преди повече от две години.

Според тях заздравяването на правата на хомосексуалните ще способства за в допълнение разграничение сред Украйна и Русия, където правата на ЛГБТ общността са строго лимитирани.

Организаторите бяха изпитали компликации при организирането на проявата. Градските управляващи отклониха петиция да бъде разрешено тя да се състои в метростанция. Шествието беше наказано от клонове на украинската православна черква.

" Това събитие е част от ляво, коренно политическо придвижване и цели да наложи политическа идеология и също по този начин да унищожи институцията на фамилията и да отслаби украинското общество в изискванията на война и отбиване на съветска експанзия ", се споделя в изказване на църквата.

Полицията откри кордони в центъра на Киев, с цел да защищити участниците в шествието от контрадемонстрация. Както участниците в ЛГБТ шествието, по този начин и контрапротестиращите желаеха непознати страни да оказват помощ на Украйна във войната ѝ против Русия и скандираха " Въоръжете Украйна в този момент! ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР