Жил Сервара заяви, че напълно подкрепя позволяването на треньорските указания

...
Жил Сервара заяви, че напълно подкрепя позволяването на треньорските указания
Коментари Харесай

Сервара за треньорските указания: Трябваше да се сложи край на лицемерието


Жил Сервара съобщи, че изцяло поддържа позволяването на треньорските инструкции по време на мачовете. ATP реши да вкара това предписание с експериментален интервал от 11 юли, като то ще важи най-малко до US Open. Френският експерт разкри, че е бил един от треньорите, с които представителите на Асоциацията са разговаряли, и разкри за какво счита, че революционното съгласно мнозина предписание в действителност няма да докара до обилни промени в тениса.

„Подкрепям новото предписание, тъй като по този метод ще бъде прекъсната една, съгласно мен, лицемерна процедура, както и непостоянството по отношение на глобите, налагани за приемане на треньорски инструкции. Много пъти сме виждали по какъв начин да вземем за пример през днешния ден един арбитър няма храброст да наложи наказване, а на следващия ден взема решение да стане медийна звезда. Има треньори, които биват глобявани единствено тъй като са споделили нещо от сорта на „Хайде, давай“. Това бяха много нестабилни обстановки, които постоянно не бяха контролирани по най-хубавия начин“ – разяснява французинът пред Tennis Majors.

„От известно време чакахме въвеждането на тази промяна. Доколкото знам, решението е било взето след консултация с няколко треньори. Аз разговарях с Дани Валверду, който от години се пробва да реализира тази смяна. Казах му, че би трябвало да се постави завършек на това двуличие, защото в избран миг всеки треньор дава инструкции с думи или жестове. Хубаво е, че от в този момент нататък това към този момент ще е законна практика“ – добави Сервара.

Някои почитатели и специалисти считат, че позволяването на треньорските инструкции ще докара до гражданска война в тениса, само че Сервара не мисли по този начин. „Не мисля, че нещата ще се трансформират кой знае какъв брой, защото няма да е вероятен спокоен разговор, какъвто се реализира на подготовка. В случая са доста значими и взаимоотношенията сред треньор и състезател. Някои тенисисти се нервират на треньори, които приказват прекалено много. Много пъти съм виждал диалозите с треньор по време на мач да имат по-скоро отрицателен, в сравнение с положителен ефект“.

„Съществуват два вида треньорско държание в тези обстановки, само че те не постоянно могат да бъдат прилагани. Първият е вербалната връзка, само че на огромните кортове това рядко е допустимо, защото боксовете са много надалеч от корта. Тук идва моментът за втория вид – знаците и жестовете. Те би трябвало да са доста добре отработени и заучени, защото разполагаш единствено със секунда, с цел да предадеш съответно обръщение на играча. Има и някои по-редки моменти, в които би трябвало да имровизираш, само че нормално това са главните начини“.

За разлика от традиционалистите в спорта, Сервара счита, че новото предписание няма да докара до съществени промени. „Лично аз нямам нищо срещу треньорските инструкции по време на мач. Виждаме сходни неща във всички други самостоятелни спортове и не разбирам за какво тенисът би трябвало да е изключение“.

Треньорът на Даниил Медведев счита, че новото предписание би могло едвам помогне, токкова и да навреди на играчите. „Според мен нещата в тези обстановки зависят най-много от играча, тъй че работата ми с Даниил няма да се промени по никакъв метод. Няма да ми се постанова да правя никаква спомагателна работа. Просто ще се приспособяваме към всеки конкурент, както до момента. Новото предписание ще разреши на треньора да самодейността по-често, само че самият той би трябвало да реши доколко това е добре за неговия ученик и дали той в действителност се нуждае от сходна интервенция. Фактът, че треньорът може да дава инструкции, не значи безусловно, че играчът ще стартира да се оправя по-добре. Информацията би трябвало да бъде подавана по верния метод и в верния миг. Това е изкуство, нещо като ходенето по въже“.

Сервара бе запитан и за финала в Хале, когато напусна корта преди края на мача поради невъздържаното държание на международния №1.

„Това беше един от тези случаи, в които двамата с Даниил не се разбираме. Понякога той изпуска нервите си поради някакъв малък подробност или поради това, че противникът играе по-добре, след което отхвърля да се успокои и напрежението последователно се натрупва. Когато нещата стигнат толкоз надалеч, към този момент няма какво да се направи. Единственият метод да подобря обстановката е да стана и да си потегли. Правя го постоянно, когато счета държанието на Даниил за неприемливо“.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР