Жестокостите, извършени от нацисткия режим в Германия по време на

...
Жестокостите, извършени от нацисткия режим в Германия по време на
Коментари Харесай

Знаменитостите, свързани с нацисткия режим на Хитлер

Жестокостите, осъществени от нацисткия режим в Германия по време на Втората международна война, са едни от най-ужасяващите и мрачни моменти в международната история.

В годините преди експлоадирането на спора, милиони хора в разнообразни елементи на Европа живеели в непрекъснат смут от растящото въздействие на Третия райх.

В същото време обаче имало и такива, които не се тормозили да употребяват възхода на нацистите за персонална полза.

Фердинанд Порше

През 1933 година, когато Адолф Хитлер станал канцлер на Германия, Фердинанд Порше оповестил концепцията си за основаването на дребна и евтина кола на автомобилното ревю в Берлин. Това се харесало на водача на нацистите, защото той желал да трансформира германците в моторизирана нация по същия метод, по който Хенри Форд трансформирал Съединени американски щати.

Още на идната година Хитлер и Порше се срещнали, с цел да обсъдят проектите си за основаването на „ Народен автомобил “ – или Volkswagen.

A Nazi car made by Ferdinand Porsche fails to sell after auction blunder
— Bloomberg (@business)
За да се даде подтик на производството, в завода на компанията на Порще във Волфсбург непрекъснато били изпращани военнопленници.

Хуго Бос

Годината е 1938. В нацистка Германия е въведена наложителна военна работа и нуждата от униформи нараства. От това спечелили най-много шивашките заводи, заели се със задачата да обезпечат въпросните униформи. Сред тях била фабриката на Хуго Бос в град Метцинген, която по това време била съвсем банкрутирала.

В интерес на истината Бос станал член на Националсоциалистическата партия още през 1931 година „ Влизането му в нейните редици не се дължи единствено на неговата прозорливост. Той бил уверен националсоциалист “, отбелязва историкът Роман Кьостер. Според очевидци на една от стените в къщата на Хуго Бос имало окачена фотография, на която той театралничи до Хитлер в резиденцията му в Оберзалцберг.

German army to drop Nazi names from barracks more than 70 years after end of World War Two
— Telegraph Breaking News (@TelegraphNews)
Преди няколко години представители на компанията се извиниха, че по време на Втората международна война във фабриката наложително работели над 140 души, множеството от които дами, доведени от Полша, Съюз на съветските социалистически републики и Франция.

Прескът Буш

Американският сенатор Прескът Буш, който е дядо на 43-тия президент на Съединени американски щати Джордж Буш-младши, бил един от шефовете на капиталова банка в Ню Йорк, благосъстоятелност на фамилията на Фриц Тисен. Те имали съвсем цялата стоманена промишленост в Германия в навечерието на Втората международна война. Самият Фриц Тисен е считан за един от финансовите архитекти на нацисткия режим и бил един от най-видните последователи на Хитлер.

В неговите заводи били принуждавани да работят доста хора от концентрационни лагери. Съществуват данни, че Прескът Буш траял да работи с Тисен до 1942 година – когато Съединени американски щати към този момент били във война с Германия. Той също по този начин оказал помощ на магната да трансферира редица документи в Ню Йорк, с цел да не му бъдат повдигнати обвинявания за връзки с Третия райх след края на спора. Все отново би трябвало да се означи, че няма сведения сенаторът да е изпитвал благосклонности към идеологията на нацистите.

Кристобал Баленсиага

След като на 22 юни 1940 година Франция капитулирала, а по-голямата част от територията ѝ минала под контрола на нацистите, режимът на Хитлер наредил влиятелната фешън промишленост на страната да се реалокира в Германия. Това обаче по този начин и не се случило, защото било реализирано компромисно съглашение – стилните къщи получили правото да продължат работата си в Париж и Лион, само че единствено в случай че се съгласят да предадат всички евреи, работещи за тях.

Макар и да не взела участие непосредствено в договорката, компанията „ Баленсиага “ се облагодетелствала от нея и траяла да действа.

Нейният създател – Кристобал Баленсиага, също по този начин бил непосредствен другар на брачната половинка на испанския деспот Франсиско Франко, която постоянно носела рокли на популярния дизайнер.

Хенри Форд

Основателят на автомобилната корпорация „ Форд “ бил същински инженерен талант. Благодарение на него милиони американци се сдобили със своите първи коли.

112 years ago, Henry Ford had a vision — a car for everyone, not just the rich:
— CNN (@CNN)
В същото време обаче Хенри Форд бил прочут и с антисемитските си вярвания. Той считал, че съществува загадка международна интрига, а евреите са отговорни за съвсем всичко – като джаза, Болшевишката гражданска война и Първата международна война.

Антисемитската му изразителност стигнала до Хитлер, който го считал за ентусиазъм и даже държал негов портрет на бюрото си в продължение на няколко години. Освен това концепцията на Форд за на ниска цена всеобщ автомобил, осъществена посредством емблематичния „ Модел Т “, залегнала в основата на плана за основаването на „ Фолксваген “.

През 1924 година Курт Лудеке, представител на Хитлер, се срещнал с бизнесмена, пробвайки се да получи финансова помощ за националсоциалистите, само че без триумф. През 1938 година Форд получил Големия кръст на Ордена на немския орел – най-високото отличие, което Нацистката партия можела да връчи на чужденец.

Той също по този начин е единственият американец, упоменат в книгата на Хитлер „ Моята битка “. Въпреки радикалните си възгледи, Форд бил корав съперник на Втората международна война.

Харди Крюгер

Крюгер е един от най-обичаните и известни немски артисти. Участвал е в близо 75 кино лентата, като си е партнирал със звезди като Джон Уейн, Ричард Бъртън, Катрин Деньов, Клаудия Кардинале и Шон Конъри.

Hardy Kruger, the first German actor to become a Hollywood star after World War II, died on Wednesday. He was 93.
— The New York Times (@nytimes)
Роденият в Берлин през 1928 година Крюгер е измежду дребното немски артисти с сполучлива интернационална кариера след края на Втората международна война. Когато бил на 13 години, той се включил към Хитлерюгенд – младежката организация на нацистите.

В свое изявление, обещано през 2016 година, Крюгер споделя, че бил „ възпитаван да обича Хитлер “. Като младеж той взел участие в агитационен филм, наименуван „ Младите орли “. На 16-годишна възраст бъдещият артист станал част от Секретен сътрудник. След като отказал да извърши заповед да разстреля група пленени американски военни, той трябвало да бъде екзекутиран за непокорство.

Крюгер обаче бил опрощение, след което се укрил в австрийската провинция Тирол, където дочакал края на Втората международна война.

Още от създателя:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР