Жестоко убийство на наемник от незаконната частна руска армия Вагнер

...
Жестоко убийство на наемник от незаконната частна руска армия Вагнер
Коментари Харесай

Русия вече не може да затваря очи: Частната армия Вагнер е разследвана за брутална екзекуция на наемник

Жестоко ликвидиране на наемник от противозаконната частна съветска войска " Вагнер " принуди даже управляващите в Москва да се заемат с официално следствие на безобразията в групировката на Евгений Пригожин (т.нар. готвач на Путин).

Дори казионните правозащитни институции към администрацията на Путин се възмутиха от показната екзекуция, до момента в който Пригожин освен че не отхвърля виновността на " Вагнер ", а и похвали убийците, които унищожават мъжа с удар с чук в главата.

Кремъл впрегна " тежката артилерия " на пропагандата си - Маргарита Симонян - да оправдава закононарушението пред съветското общество, въпреки че самата тя призна, че " не насърчава такива страшни саморазправи ".

Убитият Евгений Нужин е някогашен пандизчия, взел участие в акцията на Пригожин за наемане на нарушители за войната в Украйна в подмяна на заричане за опрощение.

Нужин прекарва единствено седмица в подготвителен лагер в Луганск и се предава на украинците при втората си " задача " на бойното поле.

Докато е в плен, някогашният пандизчия дава изявление за украинския публицист Юрий Бутусов, което към момента може да се гледа в YouTube.

В него Нужин споделя както за себе си, по този начин и за процеса, при който Пригожин рекрутира наказани нарушители без оглед на действията им:
Нужин попада в пандиза в края на 90-те, откакто убива човек и ранява различен при престрелка " по време на гангстерските войни ".Мъжът е наказан на общо 28 години затвор - 24 година за убийството + 4 година от горната страна, за несполучлив опит за бягство.Лежи в три разнообразни лагера в Северен Урал с оптималната степен на защита, преди да го вкарат в " естествен " затвор с висока степен в Рязан.През лятото на 2022 година персонално Евгений Пригожин идва в пандиза с хеликоптер, с цел да пропагандира мъжете да вземат участие във войната - против опрощение, 100 000 рубли заплата и 5 млн. рубли обезщетение за фамилията, ако наемникът загине при осъществяване на бойния си дълг.Нужин е част от група с 92 пандизчии, които отпътуват за Украйна на 25 август. На 2 септември го изпращат да събира трупове на убити " вагнеровци ". На 4 септември той самичък се предава на украинската войска.
След към 2 месеца в плен, той попада назад в Русия - допуска се, че е бил част от група за замяна на бойци, която е изпълнена на 11 ноември. Самият той споделя история, която по-скоро клони към версия за похищение.

В същия ден Telegram-канал, обвързван с " Вагнер ", демонстрира видеоклип с показното ликвидиране на Нужин.

Човекът умира след удар с чук в главата като " наказване за измяната му ". Лицето на причинителя не попада в кадър, само че достоверността на записа е доказана от Евгений Пригожин, началник на частната войска.
Пригожин освен не осъжда убийството, а поздравява хората си за " прелестната режисьорска работа ". " В това шоу се вижда, че Нужин не е разкрил щастието си в Украйна, а се е срещнал с неприятни, само че обективни хора ", изяснява близкият до Путин милиардер, който стои зад " Вагнер ".Екзекуции като тази не са нещо ново за групировката - още по време на войната в Сирия има данни за показни убийства и гаври с труповете на бойци, обвинени в " изменничество ".
Новината за записа с убийството попада в по-големите съветски медии едвам след циничното прессъобщение на Евгений Пригожин - до тогава се загатва само в опозиционни канали.

Потресаващото закононарушение стига и до Кремъл. Говорителят на Путин Дмитрий Песков отхвърля да разяснява случая, само че споделя, че " това не е наша работа ".

Дори подопечният на Путин Съвет за правата на индивида се обърна с апел към прокуратурата да проверява случилото се. Реакция на отвращение се показва и от омбудсмана на Русия.
" Ние нямаме закони, които да позволяват линчуването, каквото и да е направил този човек. Дори да е бил " изменник ", има съдилища и Наказателен кодекс. Ние не живеем в Средновековието. Линчът и изтезанията са неразрешени ", споделя Ева Меркачова от съвета. " Всяка свирепост и незаконосъобразност изисква интервенция от страна на страната. Знам, че през днешния ден прокуратурата ще се заеме с инспекция на тези обстоятелства, с цел да откри дали са същински и кой е отговорен за тези събития ", изяснява омбудсманът на Русия Татяна Москалкова.
Призивите за следствие против " Вагнер " звучат необичайно, доколкото цялата активност на тази формация е противозаконна:
Русия не разрешава съществуването на наемни войски.Забранено е производлното изваждане на наказани пандизчии преди приключването на присъдата им.
" Вагнер " обаче са толерирани на най-високо държавно равнище, а Евгений Пригожин има по-висок неофициален статут от този на военния министър Сергей Шойгу. Според показанията на убития наемник Евгений Нужин - бойци от азиатската част на Русия са били принуждавани да охраняват лагера на " Вагнер " в Луганск, до момента в който някогашните пандизчии вършат бойни тренировки.

Пропагандистите на съветската инвазия оправдават съществуването на тази конструкция с това, че в противоположен случай убитите елементарни съветски бойци и мобилизирани запасняци ще са доста повече.

Маргарита Симонян от RT разгласи, че " не всеки може да съди " убийците на Нужин, тъй като " както раждалите дами, можеш да съдиш за това единствено в случай че си бил в същото състояние ".

" Когато и вие се окажете на това място, тогава ще имате цялостно морално право да разсъждавате на тази тематика и за каквото и да е, обвързвано с войната ", изяснява тя във видеоклип, до момента в който седи на диван в дома си в Москва. Телевизията ѝ снима документални филми във прослава на групировката.

Остава неразбираемо по какъв начин убитият пандизчия е попаднал в ръцете на бойците от " Вагнер ".

В последните си думи, преди да загине, той споделя, че " на 11 ноември 2022 година се намирах на улицата в Киев, където получих удар по главата и изгубих схващане. Събудих се в това мазе, където ми оповестиха, че ще ме осъдят ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР