Жестоката и мрачна система на немската Държавна сигурност в Източна

...
Жестоката и мрачна система на немската Държавна сигурност в Източна
Коментари Харесай

Как Щази продължава да трупа популярност, макар и вече да не съществува

Жестоката и мрачна система на немската Държавна сигурност в Източна Германия. Същата, най-малко по публични данни, стопират да съществуват през 1989 година и все пак се виждат към момента като налични. Британската преса не стопира да показва, че въпреки агентурата да не е публична, тя в никакъв случай не е серпантина да работи. Прословутото немско Щази е известно с проникването в обществения бранш, следенето на най-различни персони и дълбокото познаване на всеки един от техните поданици.

За мнозина, това продължава да е историята на капитан Веслер, който прекарваше доста седмици на покрива на жилищна постройка, слушайки живота на създател в същата постройка. Ако в никакъв случай не сте гледали филмa „ The Lives of Others “ и да разберете по какъв начин тъкмо работи организация. Някои историци побързаха да опишат коронавирус ограниченията във Англия и да напомнят, че действително тъкмо по този начин наподобява и активността на самото Щази в ограничение на метода на живот. На 15 април вестниците там показват, че новото коронавирус Щази ще стартира да следи хората, които напущат дома си и вършат нерегламентирани излизания. Обикновено откриваме, че медиите във Англия обичат да изпадат в същите крайности, които употребяват и руснаците. Първите преглеждат Щази, а вторите не престават да търсят нацисти.

На 3 октомври 1990 година Германия най-сетне се сплотява и от дълбините на немското Щази излиза Владимир Путин, който по-късно ще се трансформира в един от „ обичаните “ руснаци. През 1992 година медиите ще обръщат доста внимание на отварянето на досиетата, а броят на сътрудниците впечатлява. Щази може да се похвали с информатори, с най-различни доносници и още доста други. Статистиката демонстрира, че в Източна Германия всеки 6-ти човек е бил осведомител на тайната полиция. Щази се трансформира в синонима на Източна Германия.

През 1999 година се вършат документални филми, разкрива се още повече информация и се разказва системата, която работи в Източна Германия за преследването на разнообразни вредители на немската територия. Още през 70-те години на предишния век излиза наяве, че студентите са принудени да осведомят управляващите по отношение на дейностите на сътрудници. По данни на Independent излиза наяве, че даже английските университети са имали сътрудници от Студената война, които са следели научните писания.

Веднага след този интервал и интерес към Щази, английските публицисти стартират да обръщат повече внимание на английската държавна сигурност, която участва в медиите. Въпреки обстоятелството, че тази организация публично не съществува, британците постоянно дават образец тъкмо с тази организация, дамгосвайки някой съперник. Това получава Работническата партия и родителския институт, които се разказват като организация на Щази майките в страната – родители и деца би трябвало да споделят на управляващите, в случай че имат подозрения, че в някое семейство има тормоз над децата.

През 2000 година идва и нова опасност, в която се показва, че огромните корпорации желаят да имат достъп и право да четат служебните мейли на своите чиновници. Така интегрират онлайн Щази секцията, в която ще има повече надзор. Примерите в действителност са доста, а руско-немската организация по сигурност явно демонстрира, че аудиторията в действителност има много съществени и огромни проблеми.

След 2000 година тази организация се трансформира в градска легенда за Запада. Интересен факт е, че всякога, когато се показва едно зло, публицистите постоянно дават този образец. Не го дават като положителния образец, а като факт, че една страна може да разреши тъкмо такова следене и гонене. Студентските препоръки бързо получават и друго име като „ Студентско Щази “, а когато има митинги на библиотекари, то още веднъж приказваме за Щази библиотеката. Търсенето на такива прилики не изненадва никого, през 1989 година Щази разполагат с войска от близо 189 хиляди информатори измежду жителите си. Източна Германия има информация за другари, сътрудници и даже любовни връзки. Вера Ленгсфелд даже ще съди брачна половинка си, който през годините е давал информация за нейната интензивност. И когато Джаки Смит взема решение да даде права на охранителите на паркове и градини, новият прякор се ражда незабавно „ Щази на Смит “. Сравнението значително може да се счита за неверно, когато досиетата се отварят, броят им е почти 5.6 милиона души.

Ако същите се наредят едно до друго, дистанцията, което ще покрият е близо 118 километра. В един или различен миг няма да има корпорация, която да не се свързва с тази организация. Гугъл ще бъде един подобен образец, откакто събира информация за своите клиенти. Легендата за Щази е просто синоним и доказателство, че персоналният живот би трябвало да остане тъкмо подобен. Истината е, че тази организация може да е мъртва, само че нейните умения и познания просто се надграждат. Благодарение на литературата, филмите и всичко останало, може да се открият доста прилики и да продължи цялото разпространяване и паникьосване.

Истината е, че Оруел слага основата на този тип боязън, а сега същата книга продължава да е още по-популярна и впечатляваща. Все отново е елементарно да забележим, че никой не приказва за Комитет за Държавна сигурност (на СССР), Централно разузнавателно управление на САЩ или даже Google, антихристът в разузнаването е точно Щази.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР