Жестока суша е разтопила ледниците по време на най-горещото регистрирано

...
Жестока суша е разтопила ледниците по време на най-горещото регистрирано
Коментари Харесай

Бързото затопляне в Европа крие риск от нови летни суши

Жестока суша е разтопила ледниците по време на най-горещото записано лято в Европа през предходната година - събитие, което може да се повтори, защото континентът се затопля съвсем два пъти по-бързо от световното стопляне, съобщи климатичната обсерватория на Европейски Съюз.

Две трети от реките в Европа са спаднали под междинното равнище, а 5 кубически километра лед са изчезнали от алпийските ледници, заяви в годишната си актуализация Службата за климатични промени " Коперник " (C3S).

С породените от индивида излъчвания планетата се затопля към два пъти по-бързо от междинното за света - 2,2 градуса по Целзий през последните пет години спрямо прединдустриалната епох, съобщи Агенция Франс Прес.

През 2022 година тя претърпя втората си най-гореща година и най-горещото си лято, откогато през 50-те години на предишния век са почнали да се водят сравнителни записи, съобщи Коперник, който следи голям брой климатични индикатори посредством спътници плюс наземни и морски принадлежности.

Прогнозата за 2023 година остава несигурна, само че " с по-високите концентрации на парникови газове в атмосферата вероятността за повече топли години продължава да се усилва ", сподели Саманта Бърджис, заместник-директор на C3S .

Тъй като почвите в Южна Европа към момента са " необикновено сухи ", въздействието ще се усети тази година, " в случай че нямаме обилни пролетни превалявания ", добави тя.

" За страдание въздействието евентуално към този момент е налице за вегетационния интервал. Така че тази година евентуално ще следим понижено произвеждане на аграрни култури поради сухия зимен и пролетен интервал. "
Суша в Европа

По-рано Коперник разгласи, че последните осем години са били най-горещите в историята. Тя откри, че 2022 година е " още една рекордна година във връзка с концентрацията на парникови газове, рисковите температури, горските пожари и преваляванията , които са имали видимо влияние както върху екосистемите, по този начин и върху общността в целия континент ", съобщи шефът на C3S Карло Буонтемпо . " Наистина навлизаме в неразучена територия. "

През зимата на 2021-2022 година на континента имаше по-малко сняг и дъжд от междинното, последвани от продължителни горещини през лятото, които засегнаха секторите на селското стопанство, речния превоз и енергетиката. Нивата на реките бяха вторите най-ниски в историята, като съвсем две трети от реките в Европа бяха под междинното си равнище. Горещите талази провокираха горски пожари, като въглеродните излъчвания от такива летни пожари бяха най-високи от 2017 година насам в целия Европейски Съюз.

" Липсата на сняг през зимата и високите летни температури доведоха до рекордна загуба на лед от ледниците в Алпите , равняваща се на загуба на повече от 5 кубически километра лед ", се споделя в отчета.

Южна Европа е претърпяла рекорден брой дни с " доста мощен топлинен стрес " върху човешкия организъм.
Намаляване на излъчванията

Коперник съобщи, че сателитните измервания на главните парникови газове в атмосферата са достигнали най-високото си записано равнище през 2022 година

Съгласно Парижкото съглашение от 2015 година страните се ангажираха да понижат потреблението на изкопаеми горива за да реализират " чисти нулеви " излъчвания на тези газове, с цел да лимитират повишението на световните температури до 1,5C.

По данни на Световната метеорологична организация през 2022 година световните температури са били с 1,15C по-високи от междинните за прединдустриалния интервал.

Междувременно Коперник пресметна, че през 2022 година Европа е получила най-голямото количество слънчева радиация на повърхността от 40 години насам - берекет за производството на електрическа енергия от възобновими източници.

Топлината през нелетните месеци понижава търсенето на електрическа енергия като цяло, защото за отопление е належащо по-малко количество електрическа енергия. В Южна Европа обаче търсенето е повишено, защото хората са присъединили климатиците .

Климатичният мозъчен концерн Ember пресметна в отчет този месец, че слънчевата и вятърната сила ще набъбнат внезапно и през 2022 година ще създават рекордните 12% от електрическата енергия в света. Той предвижда, че излъчванията от изкопаеми горива ще доближат своя връх през 2023 година
" Днес разполагаме с доста благоприятни условия за акомодация посредством смяна на търсенето и предлагането ", сподели Даниела Шмид, професор по науки за земята в Бристолския университет, разяснявайки отчета на Коперник. " Някои от тях са вложения в нашата инфраструктура, които ще лишават време, само че те включват и образование на хората и фирмите за смяна на земното покритие, икономисване на вода и успеваемост. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР