Жертвите на земетресението с магнитуд 6.1 в Афганистан са най-малко

...
Жертвите на земетресението с магнитуд 6.1 в Афганистан са най-малко
Коментари Харесай

Най-малко 950 души са загинали при земетресението в Афганистан

Жертвите на земетресението с магнитуд 6.1 в Афганистан са минимум 950, оповестиха локални чиновници за ръководство на бедствия, като над 600 бяха ранени и се чака броят им да нарасне, защото информацията се стича от отдалечени планински села, оповестява Reuters.

Снимки в афганистанските медии демонстрират отломки на къщи и тела, увити в одеяла, лежащи на земята.
 
of magnitude 6.1 jolted.

Full story:
— IndiaToday (@IndiaToday)

Хеликоптери са били разгърнати в избавителните старания, с цел да стигнат до ранените и да донесат медицински консумативи и храна, заяви чиновник на вътрешното министерство Салахудин Аюби.
 
in.

The world needs to provide immediate humanitarian aid on an emergency basis to without any IFs or BUTs.
— Hamza Azhar Salam (@HamzaAzhrSalam)

“Броят на починалите евентуално ще нарасне, защото някои от селата са в отдалечени региони в планините и ще отнеме известно време, с цел да се съберат детайлности ”, прецизира той.
 
: Death toll reached 1000, thousands injured, houses destroyed as earthquake jolted Afghanistan
— Asian Strategic Times (@AST_HQ)

Повечето от доказаните смъртни случаи са в източната провинция Пактика, където починаха 255 души и повече от 200 бяха ранени, добави Аюби. В провинция Хост 25 починаха, а 90 бяха откарани в болница.

Хайбатула Ахундзада, висшият водач на ръководещите талибани, изрази съболезнованията си в изказване.

Земетресението в сряда беше най-смъртоносното от 2002 година Според Геоложката работа на Съединени американски щати, земетресението е станало в 1:54 сутринта локално време, на към 44 км от град Хост, покрай границата сред Пакистан и Афганистан, на дълбочина 51 км. Трусовете бяха усетени на към 500 км от към 119 милиона души в Пакистан, Афганистан и Индия.

В Пакистан земетресения са усетени в Пешавар, Исламабад, Лахор, Кохат, Мохманд, Суат, Бунер и други елементи на Пенджаб и КП.

Хората напуснаха домовете си в суматоха за по-безопасни места. „ Беше мощно “, сподели гражданин на Пешавар.

В отчет на органа за ръководство на бедствия в Хайбер Пахтунхва се споделя, че мъж, гражданин на Лаки Марват, е умрял при земетресението, откакто покривът на стаята му се е срутил.

Бедствието идва, когато Афганистан претърпява тежка икономическа рецесия, откогато талибаните превзеха властта през август, до момента в който водените от Съединени американски щати интернационалните сили се изтеглиха след две десетилетия война.

В отговор на завладяването на талибаните доста държавни управления постановиха наказания на банковия бранш на Афганистан и понижиха помощта за развиване на стойност милиарди долари.

Хуманитарната помощ продължава и в страната работят интернационалните организации като Организация на обединените нации.

Говорител на афганистанското външно министерство сподели, че ще се радват на помощ от всяка интернационална организация.

Големи елементи от Южна Азия са сеизмично дейни, защото тектонична плоча, известна като Индийската плоча, се придвижва на север към Евразийската плоча.

През 2015 година земетресение удари отдалечения афганистански североизток, убивайки няколкостотин души в Афганистан и близкия северен Пакистан.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР