Жертвите на кървавото нападение в Кабул са най-малко 90. Ранените

...
Жертвите на кървавото нападение в Кабул са най-малко 90. Ранените
Коментари Харесай

Талибаните искат Анкара да поема контрола над летището в Кабул след изтеглянето на американците

Жертвите на кървавото нахлуване в Кабул са минимум 90. Ранените - над 150, част от тях в тежко положение. При двойната офанзива в региона на летището са починали 13 американски военнослужещи, останалите - цивилни афганистански жители, огромна част от тях дами и деца. След като през вчерашния ден оповестиха, че имат близо 30 починали, през днешния ден талибаните оповестиха, че няма жертви измежду техните членове.

Отговорност за нападението пое афганистански клон на джихадистката формация Ислямска страна. Джо Байдън разгласи, че Америка няма да елементарни и да не помни, а отговорните за атентата ще бъдат осъдени.

През цялата нощ към лечебните заведения в Кабул хвърчаха коли за спешна помощ с ранените при атентата. Два мощни гърмежа избухнаха съвсем по едно и също време до летище " Хамид Карзай ". Дело са на атентатори-самоубийци - врязали се измежду хората, очакващи да бъдат евакуирани.

Един от братята ми беше на летището. Искаше да замине, само че в този момент не знам какво се е случило с него ", сподели Абдул Мажид, гражданин на Кабул.

Чрез своята осведомителна организация Амак, джихадистката формация " Ислямска страна " пое отговорност за нападението и сподели един от причинителите. На територията на Афганистан и Пакистан работи отклонение на организацията с името Хорасан - отговорно за някои от най-кървавите набези в района през миналите години. Техни цели са цивилни, които въпреки и изповядващи ислям, са считани от групировката за еретици. Извършвали са атентати в джамии, лечебни заведения, на площади. Идеологически съперници са на талибаните, въпреки сходно на тях да са сунити.

Според Хорасан талибаните са предали повелите на джихада, решавайки да стартират договаряния със Запада. Смята се, че с удара в този момент, целят да дестабилизират новата власт в Афганистан. Талибаните осъдиха нападението, само че подчертаха, че виновност за него носят само западните сили, които към момента на са се изтеглили от страната.

В Съединените щати знамената над Белия дом и Пентагона бяха спуснати на половина.

Американският президент Джо Байдън съобщи, че няма желание да приключва евакуацията преди оповестения краен период - 31 август. В послание към нацията той още веднъж акцентира, че има вяра в решението си да постави завършек на задачата на Вашингтон в Афганистан, както и че отговорните за атентата ще бъдат осъдени.

" Към тези, които стоят зад нападението, както и към всеки, който желае да навреди на Съединените щати - няма да ви извиним. Няма да забравим. Ще ви намерим и ще ви накараме на да си платите. Ще пазя нашите ползи по всевъзможен начин, с които разполагам. Знам, че мнозина евентуално са се уморили да ме чуват още веднъж и още веднъж да дублирам, че " Ислямска държава-Хорасан " - формация, която е зложелател на талибаните, възнамерява набези против американски бази. И още веднъж дублирам, че тази задача е извънредно рискова и по тази причина упорствам да сложим завършек на наличието ни в Афганистан ", сподели Джо Байдън, президент на Съединени американски щати.

За продължение на евакуацията се оповестиха НАТО, английският министър председател и немският канцлер.

" Тази офанзива сподели, че се намираме в извънредно напрегната и рискована обстановка, в която е от голямо значение да създадем всичко допустимо да евакуираме хората. Знаем, че времето за деяние изтича. Десетки хиляди към този момент са избавени, само че желая да кажа на тези, които не са: няма да бъдете изоставени, ще създадем всичко допустимо ", сподели Ангела Меркел, канцлер на Германия.

Над 100 000 чужденци и афганистански жители са евакуирани откогато талибаните поеха надзор над Афганистан. Евакуацията продължава макар известията, че може да има нови набези.

Турският президент Ердоган заяви, че талибаните са предложили Анкара да поема контрола над летището след изтеглянето на американските сили. През цялата нощ имаше информация за нови гърмежи, само че няма изясненост кой и за какво ги е направил. Според някои медии детонациите са дело на американските военни, унищожавали съоръжение, което няма да вземат със себе си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР