Женският свят не е константа. Ние имаме привилегията, но и

...
Женският свят не е константа. Ние имаме привилегията, но и
Коментари Харесай

Ах, тази хиперпигментация - защо се появява и как да се справим с нея

Женският свят не е константа. Ние имаме привилегията, само че и проклятието, да се променяме непрекъснато и да прекосяваме през толкоз доста житейски стадии. Същото се случва и с кожата ни.

От младежи с вилнеещи страсти, през млади дами, търсещи мястото си в света, а по-късно идват и бременността, раждането, следродилният интервал, по-късно идва ред и на менопаузата. А всичко това е придружено от хормонален безпорядък и хиляди страсти. Модерният метод на живот също оставя своя отпечатък върху лицата ни - замърсяването, слънчевите лъчи, недоспиването. Акнето също е още един огромен проблем, с който доста от нас се борят с години.

А всички тези фактори постоянно водят до появяването на пигментни петна по кожата на лицето ни или така наречен хиперпигментация

Тя е толкоз постоянно срещана, че е по-вероятно да имате хиперпигментация, в сравнение с да нямате. И е безусловно обикновено в някакъв миг от живота си да забележите, че по кожата на лицето ви са се появили тъмни петънца - на мястото на някоя ужасна пъпка или пък поради прекалено излагане на слънце. 

Но по какъв начин да се отървем от тези дребни тъмни пришълци? И най-важното - по какъв начин да предотвратим тяхната поява? Четете по-надолу, с цел да разбете.

Какво споделят експертите

Поговорихме си с кожния лекар доктор Камелия Присадашка , която акцентира, че аргументите, които могат да провокират свръхпроизводство на меланин, са доста, а хиперпигментацията в действителност е доста постоянно срещана, само че може да бъде избегната с вярната грижа. 

 др Камелия Присадашка доктор Камелия Присадашка

Ето още какво показа тя:

Какво съставлява хиперпигментацията? 

Д-р К. Присадашка: Хиперпигментацията съставлява формиране на пигментни петна по кожата. Дължи се на нарушаване във функционалността на меланоцитите при съществуването на външни фактори - UV лъчи, температурни промени, механични или химични контузии, които провокират мултипликация на меланоцитите и след това нарушаване в пигментацията на кожата. Меланинът се създава естествено в кожата и ѝ придава цвят, само че при избрани условия - излагане на слънце, хормонални промени, генетична предразположеност и други се следи свръхпроизводство на меланин и развиване на хиперпигментни петна. 

Как се появява хиперпигментацията (тъмните петна)? Кои са главните аргументи за появяването? 

Д-р К. Присадашка:  Меланинът е пигмент, посредством който кожата придобива избран цвят. При нарушавания в производството му могат да се появят и нарушавания в цвета на кожата (при свръхпроизводство - хиперпигментация, а при понижено произвеждане - хипопигментация). Много са аргументите, които могат да провокират свръхпроизводство на меланин, само че най- постоянно ги следим при пациенти с промени в хормоналния статус - по време на бременност или при банкет на контрацептиви, прекалено излагане на слънце (фотостареене), след възпалителни процеси на кожата и при генетична предиспозиция. След 40-годишна възраст по откритите елементи на кожата могат да се виждат и по този начин наречените слънчеви хиперпигментации, които се появяват след дълготрайно влияние на нездравословните UV лъчи върху кожата. Пигментация след прекарано кожно инфектиране се назовава постинфламаторна хиперпигментация и се следи на мястото, на което е било възпалението, като подобен вид хиперпигментация може да се следи също и след лазерни и естетични процедури при неспазване на рекомендациите на лекаря след процедурата. 

 Vichy Vichy

Как можем да се предпазим от появяването на хиперпигментация? Какви артикули за  грижа за кожата можем да използваме за предварителна защита на хиперпигментацията? 

Д-р К. Присадашка:  Най-сигурното средство, с цел да се предпазим от поява на хиперпигментация е да използваме качествена слънцезащита. Според рекомендациите на международните организации, регламентиращи състава и разпоредбите за потребление се смята, че слънцезащитните средства би трябвало да се нанасят 30 мин преди излагане на слънце, като в случай че сме на плажа, нанасянето следва да се повтаря на всеки два часа, както и след излизане от водните басейни, защото даже най-високата слънцезащита се изчерпва след 2-ят час. Изборът на слънцезащитен артикул се въздейства от интензивността на слънцето, цвета на кожата, чувството за комфорт. В момента на пазара най-високата слънцезащита е 50+. В градски условия се предлага потреблението на 30 фактор, само че на плажа, в планината, където слънцето се отрзява надлежно във вода и сняг е наложително да се употребява най-високият фактор, както и слънчеви очила с добра UV защита, шапки с периферии, облекла с UV отбрана. 

Оръжието

Като работеща жена и майка на малко дете, кожата ми бе изправена пред какви ли не провокации в последните 2 години - бременност, раждане, дълги разходки под слънчевите лъчи с бебешката количка, замърсен градски въздух, недоспиване, стрес. И това неизбежно ѝ се отрази.

Идва ред да ви срещна с моето скрито оръжие против хиперпигментацията и бръчките (онези издайнически фини линии, които демонстрират какъв брой доста сме се забавлявали до момента). Това е ниацинамидът или витамин B3 - главното оръжие за битка с пигментните петна. Именно това е главната дейна съставна част на серума и крема. 

 Vichy Vichy

Ниацинамидът е мощен витамин, който има свойството да прониква надълбоко в кожата и подкрепя нейната естествена защитна функционалност, обезпечава хидратация и очевидно заличава пигментните петна. Също по този начин ниацинамидът има регенериращо, хидратиращо, успокояващо и регулиращо деяние. Той е и скрито оръжие срещу стареене!

Серумът работи върху разнообразни пластове на кожата, с цел да се оправи с образуването на тъмни петна в базалния пласт на кожата, като в същото време отстранява забележимите тъмни петна по повърхността. Серумът също понижава бръчките, а кожата наподобява гладка и сияйна, с помощта на комбинацията от гликолова киселина и дейни пилинг съставки.

 Vichy Vichy

Кремът   е съвършен за дами, които търсят противостарееща грижа, която понижава образуването и поправя хиперпигментните петна и бръчките. Едно от най-важните качества на крема е, че има широкоспектърна UV отбрана SPF50. Така ще може да се радвате необезпокоявано на наближаващото лято и слънчевите лъчи! Клинично потвърдено е, че протоколът B3 Anti-Dark spots понижава повърхността на тъмните петна с до 88%.

 Vichy Vichy

Както към този момент казахме, хиперпигментацията е нещо хипер обикновено, само че това не значи, че би трябвало да се помиряваме с нея. Особено значимо е да пазим кожата си през лятото - от слънчевите лъчи, които толкоз обичаме и чакаме, само че постоянно би трябвало да имаме едно мислено с тях. А всичко стартира с вярната грижа, верните артикули и предварителната защита!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР