Женските комари могат да развалят всяко парти на открито като

...
Женските комари могат да развалят всяко парти на открито като
Коментари Харесай

Защо комарите предпочитат определени хора

Женските комари могат да скапват всяко празненство навън като одобряват гостите за шведска маса. Както може би знаете, единствено те пият кръвта ни като нямат потребност от нея за храна, а с цел да развият яйцата си. Някои хора обаче наподобява съумяват да отхвърлен комарите и да завършат вечерта с по-малко червени петна от другите.

 abdomen-animal-bite-2382223

Отговорът на първата част от въпроса е: да, комарите фактически избират избрани хора пред други. Отговорът на втората част е: по доста аргументи. Освен няколкостотинте химически аромати, които човешкото тяло отдава (някои от които независимо или в композиция с други притеглят или отблъскват гадинките), има и над 3500 типа комари, не всички от които са привлечени или отблъснати от едни и същи аромати.

 mosquito-nose-v2

Частта, оцветена в жълто, е челюстната палпа

Затова комарите ни нападат повече, когато спортуваме – физическото натоварване ни кара да дишаме по-дълбоко и надлежно да отделяме повече въглероден двуокис. Същото важи и за хората с наднормено тегло, тъй като тялото изисква повече О2, с цел да поддържа по-голямата телесна маса. Като цяло, колкото повече дишаме, толкоз по-апетитни ще сме за женските комари, най-малко в началото. Затова и нормално децата са хапани по-малко от възрастните, а мъжете – повече от дамите.

Дълго време се е считало, че точно поради това и хората, които пият алкохол, са с по-голям риск от ухапвания. Всъщност това не е по този начин – алкохолът не покачва телесната температура, точно противоположното. Популярният способ за отбрана от измръзване – пиенето на корав алкохол – в действителност усилва риска от хипотермия, тъй като по този начин в действителност тялото се охлажда. Пиенето единствено ни кара да се усещаме по-топло, тъй като уголемява кръвоносните ни съдове, съответно капилярите под повърхността на кожата ни.

В проучване, озаглавено Alcohol Ingestion Stimulates Mosquito Attraction (от англ. – Приемането на Алкохол Стимулира Привличането на Комари), учените откриват, както заглавието допуска, че има взаимозависимост от пиенето на алкохол и набезите на комарите. Това проучване обаче е направено едвам измежду 13 индивида, което го правил мощно непредставително.

Цветът на облеклата и придвижването на тялото също може да притегли комари. Те харесват повече тъмни облекла – аргументите за това още не са изцяло ясни, само че хипотезата е, че с тях човек изпъква на фона на хоризонта и небето, тъй като комарите по принцип летят ниско, с цел да избегнат вятъра. Тъмните облекла също по този начин всмукват повече топлота, което пък усилва температурата ни. Движението оказва помощ на комарите да ни разграничат в околната среда.

Толкова за първичното привличане. Това, че сме хванали окото на комара не значи, че ще ни ухапе, даже откакто е кацнал. Все отново един разпален автомобил отделя доста въглероден двуокис и топлота, само че заради липса на другите детайли, комарите го заобикалят.

Колко сме потни и какво тъкмо има в потта ни ще дефинира в забележителна степен дали ще бъдем ухапани или не. Млечната киселина, пикочната киселина и амонякът притеглят гадинките. Хората, които секретират химикалът метил хептенон, са хапани доста по-рядко.

 1024px-Aedes_Albopictus

Тигров комар

Кръвната ни група наподобява също има значение. Около 85% от хората излъчват маркери на избрана кръвна група, които най-малко някои типове комари могат да усетят. Въпросът предстои на още изследвания, само че в едно проучване на тигровите комари демонстрира, че хората с кръвна група 0 са близо два пъти по-апетитни за тях, в сравнение с хора с кр. гр. А.

Палитрата микроби, която живее върху кожата ни, също има значение, още веднъж – за някои типове комари, макар че още веднъж – има относително малко проучвания по въпроса. През 2011 се организира проучването Composition of Human Skin Microbiota Affects Attractiveness to Malaria Mosquitoes (от англ. – Как Съставът на Човешката Кожа Влияе на Комарите с Малария), което открива, че по-разнообразната фауна върху кожата ни отблъсква комарите, до момента в който по-силната централизация на нищожен брой микроби ги притегля.

Освен че някои хора са желани от комарите, някои хора също по този начин реагират друго на ухапвания. След като комарицата се почерпи с кръвта ни, тя отлита, оставяйки върху нас слюнката си. Реакцията на тялото ни към тази непозната субстанция е да отдели разнообразни антитела, които да се съединят с антигените в слюнката, което от своя страна отделя азотното съединяване хистамин. Добрата вест е, че хистаминът оказва помощ на белите кръвни телца и на други протеини да се се съединят с непознатото тяло като вършат капилярите по-проницаеми. Лошата вест е, че това задейства инфекциозен развой, който кара кожата ни да се подува и зачервява. Почесването само раздразва и в допълнение възпалява кожата и кара имунната ни система да е още по-агресивна в опита си да се отърве от слюнката. Което прави зачервяването още по-голямо, надлежно ни сърби повече…

При някои обаче отделянето на хистамин е минимално, което значи, че може даже да не получат зачервяване или даже да усетят, че са били ухапани. Което от своя страна може да ги накара да си мислят, че не притеглят комарите толкоз.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР