Женшенът (Panax Ginseng) е доказано едно от най-ценните творения на

...
Женшенът (Panax Ginseng) е доказано едно от най-ценните творения на
Коментари Харесай

Женшен

Женшенът (Panax Ginseng) е потвърдено едно от най-ценните творения на природата, познато от незапомнени времена и употребявано за възстановяване на качеството на живот на хората. Наричан още „ Коренът на живота ” или „ Коренът на дълголетието ”, това магическо коренище от древността е посочено за панацея – лек за всички заболявания. Залегнал в китайската обичайната медицина от хилядолетия, женшенът оказва изцяло тонизиращо деяние върху организма и от дълго време е прочут като „ мъжка билка ”.

Смята се, че хората в източна Азия са познавали и ценили високо свойствата на женшен още преди 5000 години. Неговото име „ Panax Ginseng ” идва обаче от гръцки и в дословен превод значи точно панацея. Някои от корените на растението наподобяват изключително доста човешка фигурата и неслучайно от китайски женшен значи корен-човек. Някога корените с форма на човешко тяло били изключително скъпи. В избран стадий те се ценяли повече от златото.

Хилядолетната история на билката е причина към нея да витае тайнствен и именит ореол. Някои митове описват, че женшенът е подарък от Боговете и може да се трансформира в животно или човек. Една друга история споделя по какъв начин „ Коренът на живота ” се зародил, когато една мълния паднала в планински поток. Водата се стичалата в образувалата се дупка и по този начин на бял свят се появил женшенът – подарък от природата, кондензиран с небесната мощ на огъня.

Като оставим настрани легендите и се фокусираме върху обстоятелството, че женшенът вирее на земята от към милион години и все пак е съумял да устои на множеството климатични и земни промени, напряко ни побиват тръпки и все по-натрапчиво ни се коства, че тук в действителност е намесена Божията дума. Дали е по този начин или не, няма по какъв начин да знаем, по тази причина просто ще се фокусираме върху същността на чудодейния корен и неговите изгоди върху човешкото здраве.

Женшенът пораства най-вече в Североизточен Китай, Северна Корея, Тибет, Сибир. Култивира се още в Кавказ, Украйна и други региони на някогашния Съветския съюз. Растението доближава височина сред 30-60 см, а коренът му е с диаметър 3-8 см. Лечебният корен е многогодишната част на растението, до момента в който надземната част е едногодишна.

Корените намират необятно приложение в доста лекарствени препарати, само че се употребяват с лечебна цел едвам след 5-годишната възраст на растението. Обикновено цветовете на женшена са бели на цвят, дребните му плодчета са ярко червени. Самият корен пораства извънредно постепенно и през цялото това време (период от 4-6 г) той натрупа жинзенозиди (вид сапонини и гликозиди), които имат неповторима конструкция и деяние.

Видове женшен

 Корен Женшен

Само в Китай са познати над 15 типа женшен. Някои от най-важните типове в международен проект са:

- Същинският женшен (Panax Ginseng) – назовават го още азиатски, корейски или китайски женшен. Този тип има най-голяма приложимост. В обичайна азиатска медицина го тачат като „ заветен лек ”. Смята се, че укрепва виталната сила Чи, което го прави доста потребен и ефикасен при продължителни и хронични заболявания;

- Сибирският женшен (Eleutherococcus senticosus) – доста известен измежду интензивно спортуващите и професионалните спортисти, тъй като усилва физическата устойчивост. Освен това той работи мощно тонизиращо след тежък физически труд. Приемайте сибирски женшен, в случай че страдате от стрес. Освен това този тип вълшебен корен е подобаващ за интервала на менопаузата;

- Американски женшен (Panax quinquefolium) – този тип се смята за най-балансираният измежду всички типове. Има изцяло укрепващо и тонизиращо деяние, като успокоява нервната система. Има свойството да поддържа обикновено равнището на кръвната захар, както и да усъвършенства обмяната на веществата;

- Псевдоженшенът Ашваганда – това е така наречен индийски женшен. Той не се употребява като средство за укрепване на тонуса на организма, а по-скоро се ползва при понижаване на болежка, породена от контузии и пострадвания.

Женшен в диворастящо положение към този момент може да се види на извънредно малко места, само че за сметка на това култивирането на растението е осъществено още преди хиляди години.

Състав на женшен

 Супа с женшен

На какво ли се дължи славата на женшена като панацея? Повече от ясно е, че тайната се крие в комплекса му от потребни субстанции, измежду които са доста глюкозиди, тритерпенови сапонини (панаксин, панаксова киселина, панаквилен, панацен, гинзегин), фитостерини, слуз, смоли, танини, алкалоиди, ферменти, захар, пектинови субстанции. От витамините в най-голямо количество е женшена са витамин С, В1, В2. Освен това този корен изобилства от соли на фосфор, манган и желязо, микроелементи, както и макроелементи.

Основната биологично дейна съставна част на женшен са гликозидите. Жинзенин е гликозида, поради който женшенът има свойството да намалява концентрацията на захар в кръвта и да подтиква синтеза на гликоген.

Друга значима съставна част в „ Корена на живота ” е ефирното масло панаксен. То сполучливо подтиква и тонизира сърдечната активност дружно с кръвоносните съдове. Притежава успокояващо деяние и притъпява чувството за болежка. Регулирането на обмяната на веществата е функционалност на панаксовата киселина в състава на корена. Тя контролира жлезите с вътрешна секреция.

Съхранение на женшен

Съхранявайте билката на изсъхнало и ветровито място, до което няма пряк достъп на слънчева светлина.

Употреба на женшен

 Женшен

Днес женшен намира много приложения, като от него се подготвят голям брой препарати, в които най-често се влага композиция сред женшен и екстракти от други растения, витамини и микроелементи. Чаят от женшен има противен усет, само че е за предпочитане чист, в сравнение с с примеси. Обикновено корен женшен се предлага цялостен или на обработени червени резени.

За 300 мл кипяща вода са задоволителни към 3 резена женшен. След като сложите корените, оставете чаят да вари, до момента в който течността се редуцира до 1 ч.ч. След това прецедете и по избор овкусете с мед.

От сушените корени се прави и спиртен извлек. За задачата накиснете в 1 л алкохол към 30 г сушен женшен и оставете да престои 15 дни. Приемайте по 10–15 мл от 1 до 2 пъти на ден.

Сушените корени може да приготвите с мед. При този случай смелете 50 г корен или залейте с малко хладка вода и след 10-15 минути прецедете и нарежете ситно. Объркайте корена с 1 буркан мед. От медения женшен консумирайте по 1 ч.л. всяка заран на гладно.

С корени от женшен може да приготвите и други чайове и питиета. Сушеният женшен намира приложение даже в кулинарията, като може да бъде прибавен в някои супи, яхнии, задушени ястия и салати, само че едвам откакто се накисне авансово във вода. Когато приемате женшен, правете го на гладно, само че директно преди хранене, тъй като това обезпечава оптималното асимилиране на корена.

Ползи от женшен

 Медитация

Днес хилядолетните приложения в обичайна медицина са подсилени с лабораторни проучвания на корена, които удостоверяват голямата му изгода в разнообразни насоки за човешкото здраве. Лекарствените препарати от женшен се одобряват най-много тъй като имат стимулиращо и тонизиращо при изтощеност деяние, ефикасни са при понижена работоспособност, нарушавания в сърдечно-съдовата система, нервни, душевен и други болести.

Женшенът е мощен стимулатор и регулатор на мозъчната активност. Като мощен адаптоген в избрана доза той по едно и също време подтиква процесите на възбуждане и интензивно угнетяване в мозъчната кора. Женшенът усъвършенства подвижността на коровите процеси и обезпечава бързо възобновяване при изтощеност. По този метод тази билка работи върху умствената и физическата продуктивност на индивида, оросяването на мозъка и от там усъвършенства паметта.

Гинзенозидите са веществата в женшена, които повищават концентрацията и работят ободряващо. Славата на женшена при положения на непрекъсната отмалялост и напрежение се носи от незапомнени времена. Коренът има способността да контролира отделянето на хормоните на напрежението в организма и по едно и също време с това контролира работата на органите (хипофиза, хипоталамус, надбъбречни жлези), които синтезират тези хормони.

Магическото деяние на женшена е обвързвано с интензивно формиране на ендорфини – хормонът на щастието. Ендорфините се синтезират в основния мозък и са „ дребните магьосници ”, които обезпечават положителното въодушевление и позитивния светоглед. Като цяло женшенът работи позитивно на цялостното възстановяване на самочувствието ни.

Проведени са проучвания, които удостоверяват, че някои ракови кафези стопират развиването си под въздействие на женшен. Като резултат от изследванията е изведен фактът, че одобряват на женшен като хранителна добавка доста понижава риска за развиване на раково заболяване. Приемат на чудодейния корен по време на боледуване е мощно целесъобразен, както и в интервала на възобновяване след прекарана болест. Коренът оказва общоукрепващ резултат, а е целесъобразен за дами с хипотония.

Активно спортуващите постоянно прибягват към женешен като добавка, тъй като той потвърдено подкрепя мускулите да употребяват силата по-ефективно. Както към този момент споменахме, коренът покачва физическата устойчивост на организма и е потребен при силови натоварвания.

Навярно се чудите, за какво назовават женшена " мъжки корен ". Най-просто казано, неговите дейни съставки работят на гладката мускулатура, с което покачват еректилната дарба на мощния пол. Много експерти предлагат „ потентния ” корен за мъже, които страдат от еректилна дисфункция. Продължителният банкет на женшен потвърдено води до повишение на тестостерона в организма, както и на количеството сперматозоиди, което автоматизирано го трансформира в мощно оръжие против стерилитет при мъжете.

Китайският женешен потвърдено носи изгоди при диабет, анемия, язвена болест и други. Оказва тонизиращо деяние, отстранява умората, само че е значимо да отбележим, че колкото по-стар е коренът, толкоз повече неговите качества се ускоряват. Срещу диабет може да прилагате 100-200 мг банкет на женшен на ден, с което ще регулирате равнището на кръвната захар. Женшен е подобаващ и за хора с хипогликемия, при лекуване на сърдечно-съдови болести, сърдечна непълнота и високо кръвно налягане.

Вреди от женшен

 Женшен

Макар и извънредно потребен, женшен е добре да приемате след консултация със експерт, тъй като дозирането и честото на банкет зависи от възрастта на човек и съответното заболяване. Неправилната приложимост на женшен може да предизивка странични реакции, като безпокойствие, главоболие и даже високо кръвно налягане.

Има данни, че прекомерно високите дози от целебния корен могат да провокират и гадене, повръщане, бодърствуване, мускулно напрежение и задържане на течности. Най-добре е да започнете приема с ниска доза, която последователно да увеличавате при потребност след няколко седмици.

Приемайте женшен най-вече няколко седмици, след което направете отмора. Строго е непрепоръчителен за хора, които страдат от хипертония. Съветът на експерти е да не приемате женшен в доста горещо време.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР