Жените са по-застрашени от дългъг КОВИД, съобщи електронното издание Медикъл

...
Жените са по-застрашени от дългъг КОВИД, съобщи електронното издание Медикъл
Коментари Харесай

Жените са по-застрашени от дълъг КОВИД, установи проучване

Жените са по-застрашени от дългъг КОВИД, заяви електронното издание Медикъл експрес, цитирайки американско проучване.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32309
Проучването съдържа данни от осем талази на КОВИД-19, обгръща всички 50 щата и обобщава резултатите на 16 000 души, проследявани на всеки шест седмици сред 5 февруари 2021 година и 6 юли 2022 година  

Маурисио Сантилана, професор в университета „ Нортистърн “ и един от създателите на проучването, споделя, че продължава събирането на данни за дълъг КОВИД.  За задачите на изследването той се дефинира като съществуване на признаци повече от два месеца.

Според резултатите, оповестени в изданието JAMA Network Open, дамите са съвсем два пъти по-застрашени от дълъг КОВИД. Засега няма пояснение за какво рискът при представителките на нежния пол е толкоз огромен.

„ Изследването е подкана към експертите да се съсредоточат върху механизма, който задържа вируса по-дълго в женското тяло “, споделя Сантилана. Рискът е според и от възрастта – при пациенти над 40 години той нараства с всяко десетилетие.

Всеки идващ вид на вируса води все по-малко до дълъг КОВИД. Засега обаче няма задоволително данни, с цел да се удостовери дали тази наклонност ще продължи.

Около 15% от прекаралите болестта в Съединени американски щати са наранени от дълъг КОВИД. Подобни са резултатите и в други страни. „ Ако 1 от 10 или 9 е обиден от дълъг КОВИД, това заслужава внимание “, споделя Сантилана.

Симптомите на дълъг КОВИД варират от непрекъсната отмалялост до респираторни и сърдечни разстройства.

Според Сантилана проучването демонстрира, че имунизирането също оказва помощ да се избегне рискът от дълго протичане. Двудозовите ваксини обезпечават 30% понижаване на опцията от дълъг КОВИД. В проучването към момента няма данни за резултата на бустерните дози.

„ Вирусът ще е с нас години наред и е добре да оценим рисковите фактори. Така ще лекуваме по-добре хората и ще научим по какъв начин да живеем дружно с КОВИД “, споделя още специалистът, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР