Жените по-трудно се отказват от тютюнопушенето в сравнение с мъжете,

...
Жените по-трудно се отказват от тютюнопушенето в сравнение с мъжете,
Коментари Харесай

Жените по-трудно се отказват от тютюнопушенето

Жените по-трудно се отхвърлят от тютюнопушенето спрямо мъжете, като първият ден без цигара е най-голямото предизвикателство за дамите, сочат данни от проучване на експерти от Училището по публично здраве " Мейлман " към Колумбийския университет, представени от електронното издание " Юрикалърт ".

Проучването е направено в 12 страни с ниски и междинни приходи на популацията, в които живеят към 60 % от пушачите в света.

Първият ден е един от най-критичните индикатори за дълготрайно прекъсване на тютюнопушенето и по тази причина резултатите са извънредно значими, изясняват американските експерти.

Проучването демонстрира също, че по-големите предупредителни етикети за вредите от цигарите върху кутиите понижават шансове за еднодневно връщане към порока при дамите.

" Успешното прекосяване на първия ден без запалване на цигара е един от най-важните знаци за дълготрайно прекъсване на тютюнопушенето. Малко обаче се знае за какво този интервал е по-голямо предизвикателство за дамите, в сравнение с за мъжете ", споделя лекар Жоао Маурисио Кащалдели-Мая, който е водещ създател на изследването. Предполагат се, че това може да се дължи на така наречен синдром на отнемането, който всекидневно се появява в първия ден и е посочван като съществена причина от пушачите да се върнат към навика си, изключително от дамите. Те оповестяват за повече признаци на синдрома спрямо мъжете, демонстрират наблюденията на учените.

Дамите също по този начин по-трудно съумяват да се откажат от тютюнопушенето за дълъг интервал от време. Различни са и аргументите, които стоят зад решенията на представителите на двата пола да изоставят или пък да се върнат към нездравословния табиет, сочи изследването. Жените, да вземем за пример, са по-склонни още веднъж да възпламенят цигара поради предпочитание да смъкват килограми . Здравословни проблеми също могат да ги подтикват да се опитат да откажат тютюнопушенето, до момента в който при мъжете по-рядко се следи това. Бременността също е мощен претекст при дамите да спрат цигарите.

Досега малко неща бяха известни за разликите при половете в ранните най-етапи на отказването от тютюнопушенето, изключително при жителите на страни с ниски и междинни приходи, означават откривателите.

Те са разгледали данните от Глобалното проучване на тютюнопушенето при възрастни (2008-2012 г.), като в детайли са анализирали резултатите от Бангладеш, Бразилия, Китай, Египет, Индия, Индонезия, Мексико, Русия, Тайланд, Турция, Украйна и Виетнам, които оповестяват за пушачи, създали един или повече опити да откажат цигарите в границите на дванадесет месеца. Окончателните разбори се основават на обща извадка от 16 576 души.

Признанията за нарушение на решението за прекъсването на цигарите в първите дни варират от 3 % до 14 %. Различни са индикаторите при дамите, които оповестяват за най-малко един опит за отричане - от малко над един % в Египет до 43 % в Бразилия.

Оказва се, че предупредителните етикети върху кутиите с цигари влияят по-силно на дамите. Доказано е, че предизвестията за здравните опасности върху опаковките дейно понижават тютюнопушенето, като предизвикват по-доброто схващане за отрицателните последствия от цигарите.

Данните от проучването са оповестени в изданието " Адиктив бихейвиърс "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР