Жените, които са били сексуално насилвани, са изправени пред по-висок

...
Жените, които са били сексуално насилвани, са изправени пред по-висок
Коментари Харесай

Закъснелите ефекти на сексуално насилие, за които не знаехме

Жените, които са били полово насилвани, са изправени пред по-висок риск от развиване на избран тип мозъчно увреждане, обвързвано с когнитивен спад, деменция и инсулт, откри ново изследване, оповестено от CNN.  " Това може да бъде полово принуждение в детска възраст или в зряла ", споделя авторката на проучването Ребека Търстън, професор и шеф на Лабораторията за биологично държание на дамите във Висшето учебно заведение по публично здраве към Университета в Питсбърг.

Въз основа на статистическите данни излиза наяве, че множеството дами са били жертва на полови набези, когато са били в ранна юношеска и ранна зрелост, откъдето следва, че е по-вероятно отрицателните прекарвания да са по-отдавнашни, само че белезите от тях да излизат наяве по-късно в живота.

Физически прояви

Новото изследване, показано на годишната среща на Северноамериканското общество по менопауза, добавя все по-голям брой проучвания за дълготрайното влияние на половото принуждение върху тялото и мозъка.

" Трябва да запазим вниманието си по въпроса за половото принуждение над дами и да не го оставяме да падне от радара на обществото, тъй като това продължава да бъде главен здравен проблем на дамите ", сподели Търстън, представена от CNN.

Предишни изследвания са открили, че половата контузия е обвързвана с нараснали равнища на триглицеридите и високо кръвно налягане в междинната възраст. Преживяното принуждение се свързва и с три пъти по-голям риск от развиване на каротидна плака.

Обобщено видяно, имаме на лице всички основни рискови фактори за развиване на сърдечни болести.

В допълнение, изследване от 2018 година, извършено още веднъж от Търстън, открива, че дамите, които оповестяват за претърпяно полово принуждение, са три пъти по-склонни да изпитват меланхолия и е два пъти по-вероятно да имат нараснала тревога и бодърствуване, в сравнение с при дамите без анамнеза за полова контузия.

Депресията, тревогата и нарушаванията на съня имат връзка с развиването на сърдечните болести, съгласно американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC). Статистиката на CDC демонстрира още, че повече от 1 на всеки 3 дами в Съединени американски щати (и 1 на 4 мъже) са претърпели полово принуждение най-малко един път през живота си. Като се има поради необятното влияние, Търстън акцентира, че лекарите би трябвало да питат пациентите си за всевъзможни предходни полови контузии и по-късно деликатно да следят сърдечно-съдовия риск на дамата с течение на възрастта.

Жените, които са били полово травмирани, би трябвало да се почувстват овластени да приказват и да опишат на лекарите си, прибавя тя. А това не всеки път се случва. Така рискът от по-късни затруднения на здравето остава неидентифициран.  " Това не е ваша виновност, тъй че, апелирам, споделете колкото ви е комфортно да разкриете. Това е значима информация, която има отражение върху вашето физическо здраве и прочувственото ви богатство. "

Какво научаваме от мозъка

Изследване, което скоро ще бъде оповестено в списанието Brain Imaging and Behavior, търси признаци на хиперинтензивност на бялото вещество в резултатите от мозъчен скенер на 145 дами на междинна възраст без предшестваща анамнеза за сърдечно-съдови болести, инсулт или деменция.

68% от участничките обаче са претърпели контузия, а за 23% от дамите тази контузия е била полово принуждение.

Хиперинтензитетите на бялото вещество, които се появяват като дребни бели петна по ЯМР, са маркери за разстройства в кръвния поток, които са предизвикали увреждане в мозъка.  " Използвайки образна диагностика на мозъка, установихме, че дамите с анамнеза за полово принуждение имат по-голям хиперинтензитет на бялото вещество в мозъка, което е знак за заболяване на дребните съдове, свързано с инсулт, деменция, когнитивен спад и гибел ", изяснява Търстън пред CNN.

Изследването е взело предвид други болести и положения, които биха повлияли на развиването на хиперинтензивност на бялото вещество, като възраст, хипертония, тютюнопушене и диабет. Изследването също по този начин е проверило за прочувствени разстройства, в това число признаци на меланхолия, тревога и посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Изводите сочат, че увеличението на хиперинтензивността на бялото вещество " не се изяснява с тези субективни признаци на дистрес ". Ребека Търстън изяснява резултатите по следния метод:  " Това е съвсем като че ли тялото ви има памет, която може да не се демонстрира изцяло посредством психически признаци. Сексуалното принуждение оставя следи от контузията и в мозъка, и в телата ни. "

 
Аланис Морисет – феминистката, чийто глас против насилието остава нечут
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР