Женева, Бон, Лион - вече са десетки хиляди последователите на

...
Женева, Бон, Лион - вече са десетки хиляди последователите на
Коментари Харесай

Зелена светлина: Урокът, който съвременната Пипи даде на света

Женева, Бон, Лион - към този момент са десетки хиляди почитателите на актуалната Пипи. 15-годишната шведка Грета Тунберг, която се зае със спасяването на планетата. Започна от политиците. За да покаже възмущението си от лицемерието и празнословието им през септември на 2018 година провежда седяща стачка пред Народното събрание в Стокхолм. Бързо откри съидейници, освен измежду децата, само че и измежду възрастните.

Идеята й бързо напусна границите на Швеция и завладя Европа. В разнообразни европейски градове, всеки петък последователите на Грета провеждат училищен митинги.
Студент: Ние би трябвало да имаме правото да изберем света, в който желаеме да живеем. Време е политиците да разгласят изключително състояние за климата. Не може повече да се отсрочва. Да, ние вършим планове, само че с цел да станат действителни, хората би трябвало да трансформират метода си на живот. Всеки човек, всяка общественост би трябвало да се трансформират.
Може и да наподобява като всеобщо бягство от учебно заведение - само че не е по този начин. Защото участниците в митингите не загърбват ученето. Напротив учат още по-упорито, с цел да намерят отговорите за спасяването на Земята. Пропуснатите уроци се наваксват. Правят образователният компромис, с цел да предизвикат възрастните.
Ученик: Учениците са тук, не с цел да избягат от учебно заведение, а тъй като им пука. Добре знаем, че ние сме поколението, което най-вече ще страда от световното стопляне. За това желаеме да покажем, че не сме като предходните генерации, ние сме подготвени да се борим. Да се борим освен за нашето бъдеще, само че за поколенията, които ще бъдат след нас.
Всеки петък тя е там - пред Народното събрание в Стокхолм. Винаги заобиколена от учебници. С времето седящите стачки на Грета се трансфораха във време за писане на домашни. Не мисли за славата, не се вълнува и от големия медиен интерес към нея. Продължава да работи, с цел да избави планетата.

На 15 години тя към този момент има ясно построена житейска философия, която разпалено съблюдава. А тя гласи, че гузната съвест не оправдава бездействието и че когато има проблем, той би трябвало да се реши.

От концепциите на Грета за няколко месеца в Европа се роди най-масовото ученическо придвижване. Урокът, който 15-годишното момиче даде на света. На ход са възрастните.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР