Жената до загиналия пилот майор Валентин Терзиев с трогателен пост

...
Жената до загиналия пилот майор Валентин Терзиев с трогателен пост
Коментари Харесай

„Двете важни кошници на летеца“: Тази с късмета свършва много преди другата да се напълни с опит

Жената до починалия водач майор Валентин Терзиев с покъртителен пост в обществената мрежа.

Във „ Facebook “ Димитрина Попова написа: „ Извървя целия път - от фантазията да станеш водач, през действителността - да бъдеш подобен, до края да останеш вечно в небето! Светъл път към небесните небеса! Ще се забележим още веднъж - там горе! Обичам те! Ще ми липсваш, само че някой въпреки всичко би трябвало да гледа децата ни! “



Колеги на починалия авиатор също показаха скръбта си и показаха съболезнования на околните на майора.



Смъртта на летеца повдигна още веднъж въпроса за положението на техниката в авиацията ни, както и казуса с незадоволителния брой летателни часове за водачите. 30 летателни часа годишно - единствено толкоз имат даже опитните летци в Българската войска все още.

" Двете значими кошници на летеца "

През 2011 година Бетина Дикова влиза в армията, а през 2019-а взима решението да се откаже от пилотската специалност. Във „ Facebook “ тя разгласява фотография от 2014 година с нейни сътрудници, измежду които и майор Терзиев. Разказва, че това е било емблематичен миг, тъй като за първи път е проведен симпозиум с всички водачи в Българската войска. На него участват даже и летците курсанти, каквато е самата тя по това време.

Припомня и тирада на военачалник Румен Радев в качеството му на водач за „ двете значими кошници в живота на всеки авиатор “.

„ Генерал Радев стартира своята изповед към нас с история за двете най-важни кошници в живота на всеки авиатор - започваме своята кариера и авиационен живот с една цялостна кошница с шанс и една празна кошница, която е за нашия опит. Пожела ни да напълним кошницата си с опит, преди да сме изпразнили кошницата с шанс. Бях мощно впечатлена от този толкоз елементарен и напълно същински факт. За жал, по мои наблюдения кошницата с шанс свършва доста, доста преди да се запълни кошницата с опит и това се случва не тъй като сме несериозни, мързи ни или сме безотговорни, а тъй като българската действителност не го разрешава “, написа Бетина Дикова.

Тя приключва военното учебно заведение с 45 летателни часа за 5 години образование. На 10-ия летателен час лети за първи път сама.

„ Когато взимах шофьорска брошура, трябваше да имам над 26 часа кормуване с инструктор, с цел да мога да карам сама. Естествено двете неща са извънредно несравними, само че това се случва не тъй като по-лесно се ръководи аероплан, а тъй като няма задоволително запаси (техника, гориво, инструктори) за повече нальот. По тази причина се разчиташе главно на възрастните водачи – тези, които се бяха учили в " остарялата школа " и бяха приключили военното учебно заведение с 5-6 пъти повече летателен опит (над 300 летателни часа). В моите очи те бяха изчезващ тип фрагменти, видели какво ли не по време на стажа си от 20-25 години и над 2000-3000 летателни часа “, продължава Бетина Дикова.

Тя се връща към фотографията, която разгласява.



„ През 2011 година аз влязох в армията, а към този момент четирима от хората на тази фотография не са измежду нас. Ако стартира да диря виновност в някой, ще я открия в десетки хора и в никакъв случай няма да стигна до извода, че тя е в водач, инструктор, механик или началник. Дори няма да е в самата техника. Защото всеки един от тях прави и невъзможното, дава не 100% от себе си, а най-малко 150%, с цел да бъде изпълнена всяка една задача.

Може би и това е казусът. Дълго време се ядосвах, че сме прекомерно борбени и не се отхвърляме. Че не се изправихме дружно и да кажем " СТИГА! Така не може да продължава! ", споделя още тя.

Признава, че не е съумяла да се почувства същински водач, губи вярата и по тази причина през 2019 година – след „ персонален протест “, взима решението да напусне Българската войска. Казва, че непрестанно се интересува какво се случва във военновъздушните ни сили и счита, че има промени към по-добро, само че случилото се с майор Терзиев демонстрира, че те не са задоволителни.

„ Днес сме изпълнени със тъга за Терзо - следващия водач, отлетял в небесната ескадрила. А аз бленувам за деня, в който техниците ще изпращат самолети и вертолети без боязън и хиляди молби към Бога летците да се върнат живи и здрави, техниката да е подготвена за още един полет, а водачите ще са с претъпкани кошници с опит, без да са изчерпили шанса си “, приключва Бетина Дикова.

Кой е майор Терзиев?

47-годишният Валентин Терзиев е на военна работа от август 1998 година Завършил е Висшето военновъздушно учебно заведение " Г. Бенковски " със специализация летец-пилот във Военновъздушни сили. Целият му длъжностен стаж е минал в Трета авиационна база „ Граф Игнатиево “, където последната му заемана служба е шеф на щаб на ескадрила.

Притежава класна компетентност " Военен водач - първи клас ". Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван неведнъж.

Продължава издирването на черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 Фатален завършек на задачата на майор Терзиев, само че издирването продължава (ОБЗОР) Георги Панайотов: Пилотът на авариралия МиГ-29 не е оживял Институтът по океанология и частна компания се включиха в издирването на авариралия МиГ-29 Падналият изтребител: Открит е биологичен материал, възложен е за ДНК разбор Експеримент със симулатор: Какво е предизвикало рухването на МиГ-29? Авиоексперт: Вероятно водачът не е съумял да укроти самолета и се е забил във водната повърхнина Ненчев: МиГ-29 би трябвало да бъдат „ пенсионирани “, ще останем без водачи Редакторът на сп. „ Клуб криле “: Много са версиите за злополуката с военния МиГ-29 Продължава издирването на водача от авариралия МиГ-29 (ОБЗОР)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР