Жена прекара на минусови градуси в планината над 20 часа

...
Жена прекара на минусови градуси в планината над 20 часа
Коментари Харесай

Спасиха туристка, прекарала над 20 часа при минус 20 градуса


Жена прекара на минусови градуси в планината над 20 часа преди да бъде избавена от екип планински спасители от Дупница. Спор

На 18 януари, понеделник, към обяд в хижа „ Рилски езера “ идва жена, оставя багажа си пред входа и изяснява на хижарите, че ще спи в иглу до остарялата хижа. На идващия ден чантите не престават да стоят непокътнати и планинските спасители от отряда на ПСС – Дупница, които следят региона, вземат решение да създадат инспекция, макар че няма сигнал за загубен екскурзиант, описват от БЧК.

Борислав Ранков и Иван Тушев със избавителното куче Ектор потеглят в посока хижа „ Иван Вазов “, като оглеждат региона и намират чанта с храна и вода. Междувременно техните сътрудници Божидар Джокин и Георги Илков-Темето, както и кандидат-планинският избавител Станислав Попов-Тачи звънят на мобилен телефон, чийто номер намират в джоб на една от чантите, само че няма отговор. След 5-6 минути се получава назад позвъняване. Жената съумява да изясни, че се намира на един рид над остарялата хижа, лежи и не си усеща краката. След обход на региона в гъста мъгла и неприятна видимост, в ранния следобяд дамата е открита в основата на връх Харамията, свита зад една канара. Спасителите незабавно я изолират от студа, а от хижата потеглят останалите с моторни шейни и носилка, с цел да ги пресрещнат. Повикана е и кола за спешна помощ, която да я транспортира от Паничище до Спешна помощ – Дупница, откъдето по-късно е трансферирана в " Пирогов “.

Пострадалата е прекарала над 20 часа в снега при температура – 20°С на надморска височина 2 300 м, облечена извънредно неуместно за престояване в планината. Тя е със съществено измръзване на долните крака и единствено това, че не е заспала, я е избавило от сигурна гибел, оповестяват от ПСС.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР