Жена, погребана със странна висулка около врата – полумесец, бе

...
Жена, погребана със странна висулка около врата – полумесец, бе
Коментари Харесай

Откриха могила на 2500 години в „Долината на царете“ в Сибир

Жена, заровена със странна висулка към врата – полумесец, бе открита в огромна могила в " Долината на царете " в Сибир . Археолозите датират погребението на повече от 2500 години . Древната гробница съдържа останките на петима души, измежду които на жена и малко дете. Хората са били заровени с голям брой предмети, измежду които бронзово огледало и златни обеци.

Могилите са направени от скитите - термин, употребен за разказване на културно свързани номадски групи , живели в степите сред Черно море и Китай от към 800 година прочие н. е. до към 300 година сл. Хр.

Могилата е открита наоколо до разкопан по-рано гроб на скитски водач . Предвид близостта на могилата на дамата до могилата на мъжа – единствено на 20 метра разстояние, както и скъпите артефакти, заровени с нея, се смята, че дамата е била на високо равнище в обществото на номадите. Според Лукаш Олешчак, висулката към врата на дамата е била обичайната за носене от мъже. Подобни висулки са откривани преди единствено при погребения на мъже.

„ Долината на царете “ в Сибир, известна като Туран-Уюк в Тува - съветска република, е цялостна с многочислени скитски царски погребения .

Според проучванията дамата с висулката е умряла на към 50-годишна възраст, а детето е на 2-3 години. Заедно с висулката с полумесец, дамата е заровена с редица други предмети, в това число златни декорации покрай главата ѝ, които евентуално са били част от шапка, стоманен нож и гравиран дървен гребен, вързан с кожена примка към бронзово огледало, сложени в кожена чанта. Смята се, че е имало и доста други предмети, които са разпилени из полето поради земеделска оран през годините.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР