Желязото е жизненоважен микроелемент за организма, който е част от

...
Желязото е жизненоважен микроелемент за организма, който е част от
Коментари Харесай

Яжте тези храни, за да избегнете дефицит на желязо в организма си

Желязото е жизненоважен микроелемент за организма, който е част от хемоглобина, доставящ О2 до органите. Желязото също взе участие в обмяната на холестерола, стомашно-чревните процеси, контролира телесната температура и поддържа имунната система. Наличието на задоволително желязо въздейства върху положението на кожата, косата и ноктите. Но, уви, тялото ни не го създава независимо и за това единственият му източник е храната.

Препоръчителният дневен банкет на желязо е:

за деца: 8—10 мг/ден.

за мъжете: 8 мг/ден.

за дами: 18 мг/ден.

При недостиг на желязо мускулите и тъканите престават да действат обикновено и това може да докара до анемия. Възможните аргументи са: огромна загуба на кръв, неприятно и нередовно хранене, нарушена всмукване на желязо.

Симптоми на анемия

Повишена и тежка отмалялост, главоболие, раздразнение в очите, замаяност, сърцетуптене, неясно оцветяване на вътрешната повърхнина на долните клепачи, чупливи нокти и коса, зной при натоварване, студени ръце и крайници, слаб имунитет и чести случаи на инфекции. В такова положение се нарушават функционалностите на сърдечно-съдовата система, имунната, храносмилателната и двигателната система.

Как се заобикалят следствията от анемията?

Всеки ден приемай храни, съдържащи желязо — или с скотски или с растителен генезис.

Продуктите от скотски генезис са черен дроб, бъбреци, мозък и сърце, говеждо месо, миди, стриди, пуешко месо, риба звук, яйца. Най-богати на желязо са алените меса - говеждото и черният дроб. Следват морските блага, които и добре се усвояват. Прясната риба е за предпочитане пред консервираната, тъй като желязото се губи при обработката. Яйцата съдържат много огромно количество желязо в жълтъците.

Растителни храни богати на желязо са сурови какаовите зърна, черен шоколад, броколи, спанак, нар, киноа, фасул, сусам, тиквени семки, фъстъци, бадеми и шам фъстък.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР