Железопътните връзки между България и съседните държави трябва да бъдат

...
Железопътните връзки между България и съседните държави трябва да бъдат
Коментари Харесай

България иска да възстанови жп връзките със съседните държави

Железопътните връзки сред България и прилежащите страни би трябвало да бъдат възобновени. Тази подготвеност е била изразена през днешния ден при диалог на управлението на БДЖ и Алберто Мацола, изпълнителен шеф на Общността на европейските железници и инфраструктурни компании (CER).

На срещата са били дискутирани проблемите, провокациите и проектите за развиване на БДЖ като част от политиката на Европейския съюз за създаване на единна трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T) в Европа.

Изпълнителният шеф на CER показа пред Европейската комисия амбициозния проект за свързване на товарните терминали сред обособените типове превоз и на пътническия железопътен превоз с летищата и градския превоз в огромните градове.

Алберто Мацола обясни и концепцията за осъществяване на придвижването на интернационалните нощни влакове, които да пътуват през териториите нa няколко страни, за което от управлението на БДЖ показаха предпочитание да се включат в този план.

Той добави, че с изключение на за нощните влакове е належащо да бъде синхронизирано разписанието и на интернационалните дневни влакове, които да дават опция за комфортни връзки сред Централна и Южна Европа със страните от Източна Европа.
Екологичен капацитет на жп превоза
Екологичният капацитет на железопътния превоз е повода той да има централно място в политиката на Европейски Съюз за трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). Прилагането на ограничения по осъществяването на така наречен „ Зелена договорка “ извеждат на напред във времето в транспортната политика предпочитаното развиване на железопътния бранш.

Миналата година БДЖ взе участие и в самодейността за разпространение на железопътния превоз като най-екологичен, безвреден и енергийно-ефективен посредством пътуването на Connecting Europe Express, който по самобитен метод сподели по какъв начин Европа може да бъде обвързвана с железница.

CER е главният дипломат в популяризирането на железопътния превоз в Европа и един от водещите уредници в пътуването на Connecting Europe Express. БДЖ е пълновръстен член на CER, като взаимните действия с Общността насърчават напъните за развиването на железопътния превоз в България и пълноценното ѝ съдействие с железопътните администрации в Европа.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР