Желанията следва да се изброяват низходящо, от най-предпочитаната паралелка към

...
Желанията следва да се изброяват низходящо, от най-предпочитаната паралелка към
Коментари Харесай

Започва прием на заявления за кандидатстване в гимназиите frognews.bg

Желанията следва да се изброяват низходящо, от най-предпочитаната паралелка към минимум мечтаната. 

 

Редът, по който се подреждат в заявката за първото класиране е извънредно значим, тъй като той ще се ползва и при вероятно присъединяване във второто. Първото класиране за гимназиите би трябвало да излезе до 12 юли. Тази година към този момент има и четвърто класиране, което също е централизирано. 

 
Подаването на документите за банкет в гимназиите става посредством електронната платформа https://priem.mon.bg. Всеки възпитаник има личен профил в нея и самостоятелен код за достъп. С него може да се кандидатства във всички райони на страната. 

МОН разгласи резултатите от матурите след 7-ми и 10-и клас

 

Препоръчително е да се изредят повече паралелки, с цел да е несъмнено, че ученикът ще бъде признат в една от тях. Ако измежду желанията има професионални паралелки, належащо е да се приложи и сканирано здравно удостоверение от персоналния доктор. 

Ако родителите се затрудняват в подаването на документите, могат да получат помощ в учебното заведение, където детето приключва 7 клас или в така наречен учебни заведения гнезда. Кои са те в цялата страна, може да се види на уеб страниците на съответните районни ръководства на образованието.

 

След първото класиране родителят има две благоприятни условия. Едната е да запише детето си в паралелката, в която е признато, в случай че тя е задоволително мечтана. Другата опция е да подаде заявление за присъединяване във второто класиране. И в двата случая това става в учебното заведение, където ученикът е признат. Не подават заявление тези възпитаници, които не са класирани на никое място – те вземат участие автоматизирано във втория стадий. 

 

Важно е да се знае, че при подаването на заявление за присъединяване във второто класиране, ученикът може да се изкачи единствено по-нагоре в желанията си, а в случай че не му доближи балът за по-предпочитаните паралелки, ще остане на позицията, на която е признат на първото класиране. 

 

Ако не се подаде заявление за присъединяване във второто класиране и ученикът не бъде записан, той губи мястото си. В този случай ще може да взе участие едвам в третото и четвъртото класиране. Това обаче е рисково, тъй като се кандидатства единствено за свободните места, останали след първото и второто.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР