Желанието за промяна е основния мотив за появата на една

...
Желанието за промяна е основния мотив за появата на една
Коментари Харесай

54ka - Училище за креативно мислене отваря врати в Добрич

Желанието за смяна е главния претекст за появяването на една нова самодейност в Добрич – Училище за изобретателно мислене. Говорим за смяна в отношението на създателите към работата им, към процеса на основаването на една творба, както и смяна в отношението на създателите един към различен. „ Училище ” може би не е точното определение, тъй като там всеки ще може да бъде преподавател, само че и възпитаник. Училището за изобретателно мислене ще се организира веднъж седмично – всеки петък от 19 ч. в клуб „ The Maze ” в Добрич, а стартът му е на 19 януари.

Идеята е на създателя Димитър Христов, който работи в областта на образните и приложни изкуства от дълги години и достиженията му в работата демонстрират, че несъмнено има какво да показа, както и по какъв начин да поддържа начинаещите създатели. На срещите, които той провежда са поканени точно хора, които любителски или професионално се занимават с образни и приложни изкуства - художници, фотографи, илюстратори, приложници и други, както и проявяващите интерес към тематиката. Училището за изобретателно мислене ще е отворено за участници от всички възрасти. Димитър Христов го дефинира като едно разширено като обсег и тема продължение на образование по снимка, с присъединяване на деца и младежи от 8 до 12 клас, осъществено преди 4 години.

Много хора към нас и то на разнообразни възрасти са затворени и вглъбени в себе си, само че по една или друга причина имат нуждата да творят, да основават неповторими неща. Често те лимитират креативните си контакти в групи от 5-6 индивида. Други пък основават впечатляващи творби, само че не умеят да приказват за творчеството си. Пространството, което ще се опитам да основа е за тях, споделя Христов. То се чака да бъде „ глътка въздух ” и за тези от създателите, които желаят да споделят свои планове, или даже една своя творба. Важното, в тази ситуация, е да показват освен крайния артикул, а и детайли от процеса на основаването му. Но всеки може да показа единствено толкоз, колкото желае.

Форматът на всяка една петъчна среща е отворен и еластичен. Всеки от участниците може да влезе в ролята на преподавател. Ще се изтеглят тематики - провокации, по които всеки може да се включи в последващо издание на проявата.
Замисълът е да се предадат и споделят познания, умения и разсъждения, които в нормалния формат на тематична лекция не могат да се обзет. Затова заниманията в Училището за изобретателно мислене ще бъдат един непрекъснато разрастващ се развой, при който присъстващите получават информация по какъв начин се основава личен, неповторим и различим жанр, както и да се научат да приказват за творчеството си.

Друг аспект на заниманията е да се получи едно взаимно вдъхновяване – среда, в която създатели ще бъдат насърчавани и подкрепяни. Защото всеки един актьор има потребност от поддръжка, декларира Димитър Христов. Същевременно прохождащите в сферата ще се срещат с потвърдени създатели.

В един идващ стадий на самодейността ще се организират скайп конферентни връзки с създатели от разнообразни сфери на изкуството от страната и чужбина.

Димитър Христов е създател, разгърнал капацитета си в разнообразни направления. Завършил е Национална художествената академия - София. Има личен и неповторим жанр в работата си като фотограф, график и в приложните изкуства. Високо оценена от експертите е и работата му в региона на графичния и уеб дизайн. Талантът му го подрежда в международният хайлайф на фотографите на коне – тематика, към която е мощно привързан. Той е издирван като преподавател по тематики свързани с образните изкуства, както в България, по този начин и в чужбина. Автор е на кориците на бестселъри по целия свят, а фирмите за които работи са водещи в международен мащаб. Той е притежател на редица награди и оценки в региона на графичния и уеб дизайн и цифровата графика.

Натрупаният през години опит е в основата на желанието на Димитър Христов да сътвори Училище за изобретателно мислене, което да сплоти творящите в областта на образните и приложните изкуства в Добрич, а и в България.

Към страницата на събитието във Facebook
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР