Жегите са изключително опасни най-вече за възрастните хора, децата под

...
Жегите са изключително опасни най-вече за възрастните хора, децата под
Коментари Харесай

Д-р Динчева: Чистата вода е най-хубавото нещо за организма в горещините

Жегите са извънредно рискови най-много за възрастните хора, децата под 5 години, бременните дами и пациентите със сърдечносъдови болести – те би трябвало да имат контакт с наблюдаващите ги лекари и да съблюдават техните рекомендации. Това сподели пред Нова телевизия кардиоложката доктор Адриана Динчева.

„ Чистата вода е най-хубавото нещо за организма “, безапелационна бе специалистката.

Тя разясни, че горещините могат да доведат до дехидратация на организма, повишение на артериалното налягане и топлинен удар, което е незабавно положение и за него следва да се търси помощ в Спешен център.

Кардиоложката акцентира, че хранителният режим през горещите дни е обвързван с банкет на задоволително течности преди всичко, по-късно с консумация на доста плодове – пъпеши, диня; на зеленчуци, на бобови храни, както и с отбягване на алкохол, включително и бира, тъй като организмът ги възприема като храна, а не като течност. Същото се отнася и за газираните питиета и най-много за кафето, като рекомендацията е да не се пият повече от 1-2 кафета дневно, да не се протяга ръка също по този начин и към доста студени питиета.

Д-р Динчева посъветва да се заобикалят дългите разходки в най-горещите часове от деня.

„ Когато има доста високи температури, кръвта в организма стартира да се движи по-бавно в кръвоносните съдове, а това може да докара до инфаркт или инсулт ”, предизвести специалистката.

Тя посъветва по-възрастните хора да прекарват повече време в домовете си, като пространствата са охладени, само че в случай че се употребява климатик, той да не се настройва на доста ниски градуси, с цел да не получи огромна разлика с температурите на открито.

Д-р Динчева бе безапелационна, че родителите би трябвало да са изключително виновни към децата и да не позволяват те да бъдат на открито в часовете сред 12 и 16 ч., когато е най-горещо.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР