Жега, пясък, море - и много руснаци. Доскоро това беше

...
Жега, пясък, море - и много руснаци. Доскоро това беше
Коментари Харесай

Българското Черноморие: когато руснаците ги няма


" Жега, пясък, море - и доста руснаци. Доскоро това беше есенцията на българското Черноморие. Руснаци имат хиляди парцели тук. Но тази година ги няма. " Три задгранични издания с усещания от Черноморието:

Почивка на българското: няколко немскоезични медии по традиция създават тематиката и това лято. В изявленията обаче има и нови акценти: украинците и изчезналите съветски по Черноморието. Репортажът на швейцарската обществено-правна медия SRF е озаглавен " По българското черноморско крайбрежие липсват руснаците ". " Горещина, пясък и море - и руснаци. Доскоро това беше есенцията на българското черноморско крайбрежие. Руснаци и рускини имат хиляди и хиляди жилища там. Но сега те не желаят, не могат или нямат право да дойдат в България. А за българските общини това е неприятно ", споделя в репортажа авторката Сара Новотни.

Днес всичко е друго

В немския " Зюддойче Цайтунг " обширният репортаж на Вин Шумахер стартира с. Виктория Кръстева, която дава отговор за четири по-обикновени хотела в покрайнините на " Златни пясъци ", споделя пред репортера, че сега настанява туристи основно от Румъния и България, до момента в който през март е била стопанка на близо 180 украинци. " Сега украинките не знаят къде да отидат. Имам да вземем за пример една майка с малко дете с детски паралич. Някои са добре образовани - психоложки, адвокатки. А в този момент работят в кухнята ", споделя Кръстева.

Една от тези добре образовани украинки е Свитлана Конопльова, която си е намерила работа като пианистка в хотел в " Албена ". В родния си Николаев тя била заместник-директорка на висше учебно заведение за просвета и музика, а в този момент живее в периферията на " Албена " и се пробва да прави предходната си работа онлайн.
" На 24 февруари животът ми се промени изцяло " Редакцията предлага
По-нататък създателят Вин Шумахер показва в резюме българския черноморски курорт - " известно място за отмора преди войната и преди пандемията, където през лятото се срещаха туристи от България, Русия, Украйна, Румъния, Германия и други страни от Източна и Западна Европа ". Шумахер споделя по какъв начин през 1969 година " със социалистически напор " са били построени първите девет огромни хотела. " Днес хотелите в " Албена " не наподобяват толкоз потискащо, колкото туристическите спални " Слънчев бряг " и " Златни пясъци " ; с доза положително предпочитание можем да ги опишем като кубистични тълкования на скрити в джунглата храмове на маите ", закачливо споделя репортерът. И прибавя, че " Златни пясъци " притеглят най-много парти-туристи, до момента в който в " Албена " почиват повече фамилии и търсещи успокоение пенсионери. Авторът хвали чудесния албенски плаж, рационалните цени и огромното предложение, с помощта на което хората не чакат на опашки за атракциите или заведенията за хранене.

" Обаждат ми се да ме питат дали чуваме бомбите "

, написа още създателят. Според него до края на юли 40% от туристите в " Албена " са били локални хора, 30% румънци, а 6 на 100 от други източноевропейски страни. Само 12% са идвали от немскоезични страни, като преди пандемията броят им е бил два пъти по-висок. Едва 20 от общо 33 хотела в " Албена " работят, освен това не с цялостен потенциал, четем още в репортажа, който ни среща и с варненската екскурзоводка Вяра Миткова. " Обаждат ми се от Германия да ме питат дали чуваме бомбите, които падат в Одеса ", споделя Миткова. " Някои май си мислят, че имаме директна граница с Украйна и тук е военна зона ", споделя екскурзоводката пред " Зюддойче Цайтунг ". Миткова изяснява, че през 2019 година е работила при цялостна натовареност, до момента в който сега има напълно малко групи. Но още по-лошо било ситуацията на екскурзоводите с съветски език, прибавя тя, а създателят на публикацията споделя:

" Тази години отпаднаха освен полетите от Русия, само че и редица директни полети от други страни до Варна и Бургас. Въпреки това обособени съветски туристи съумяват да дойдат през Турция. Тук почиват и значително руснаци, които живеят в България, Германия или Израел. България се счита за най-дружелюбната към руснаците страна в Европейски Съюз. Вече от няколко генерации насам доста съветски туристи търсят лятна почивка по българското Черноморие.

" Благодарна съм на хората, които ни одобриха "

Украинката Даря Зайцева (името е променено) също е избягала от Николаев в България. Като университетска преподавателка по немски език тя бързо си намерила работа в туристическото настаняване в " Албена ". Пред репортера на " Зюддойче Цайтунг " тя изяснява, че приказва и съветски език, само че не ѝ се постанова безусловно да работи с съветски туристи, тъй като шефката ѝ демонстрира схващане и я щади. Даря разказва един от споровете сред Русия и Украйна по този начин: " Руснаците настояват, че нас ни били потискали и принуждавали да приказваме украински. Но никой не ни е забранявал да приказваме съветски. Всичко това е толкоз неуместно, тъй като нашите нации са свързани свойски ". Обширният репортаж в немското издание приключва с проектите на украинката за бъдещето: " Тук ние сме посетители. Благодарна съм на хората, които ни одобриха. Но имам вяра в бъдещето на моята страна ", споделя Зайцева.

За българското Черноморие става дума и в туристически репортаж на немската обществено-правна телевизия WDR. Под заглавие " Тайнствената България - отмора край Черно море " репортерката Тамина Калерт споделя, че България е доста повече от плажовете на " Златни пясъци " и " Слънчев бряг ". Има и друга туристическа България, прибавя тя и споделя за живописния Несебър, за красивите скали на Калиакра, за естествения резерват към устието на Камчия, за двореца в Балчик и за античното злато, изложено в Археологическия музей във Варна.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
България: хиляди германци съчетават почивката с на ниска цена зъболечение
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР