Жътвата на пшеница, ечемик и маслодайна рапица приключи. Прибраните количества

...
Жътвата на пшеница, ечемик и маслодайна рапица приключи. Прибраните количества
Коментари Харесай

Жътвата на житните приключи с високи добиви

Жътвата на пшеница, ечемик и маслодайна рапица завърши. Прибраните количества от трите култури са с сред 24,9% (ечемик) и 55% (пшеница) над регистрираните по същото време на предходната година, за което способстват главно по-високите добиви от единица повърхност.

При производството на ръж и тритикале също се следи съществено нарастване на годишна база - надлежно с 53% и близо 68%, обусловено от повишаване както на реколтираните площи, по този начин и на междинните добиви.

Данните са от последния действен разбор на Министерство на земеделието, храните и горите. Кампанията по прибиране на продукцията от маслодаен слънчоглед и царевица за зърно се движи с по-бавни темпове по отношение на предходната година.

При реколтирани под 1% от площите, към този момент се регистрират по-високи междинни добиви от декар.

При по-високи междинни добиви от декар и по-голям размер реколтирани площи досега, прибраните количества дини и пъпеши бележат растеж от надлежно 20,6% и 25,5% на годишна база. Засега продукцията от останалите следени зеленчуци, отглеждани навън - картофи, краставици, домати, пипер и зеле, е в границите от 4,3% до 54% под регистрираната година по-рано.

При част от продуктите (картофи, пипер и зеле) изоставането се изяснява ненапълно с по-късното прибиране на реколтата през актуалната година.

Общо за интервала от началото на годината досега производството на оранжерийни домати и краставици е респективно с 6,4% и 19% повече на годишна база. В ход е второто зареждане с домати и краставици в оранжериите.

Последните оперативни данни сочат растеж на продукцията от малини и кайсии надлежно с 65,7% и над три пъти на годишна база. И при двете култури се следи съществено повишаване на междинните добиви, а при кайсиите - и на реколтираните площи. Прибраните досега количества сливи и праскови са респективно с 5,2% и 12,2% под равнищата отпреди една година.

Производството на ябълки, круши и десертно грозде също изостава на годишна база, което не е показателно за цялата годишна продукция, тъй като акцията е към момента в начален стадий. През последната седмица стартира реколтирането и на масиви с винени лозя.

Продукцията от лавандулови насаждения към 19 август възлиза на 85,2 хиляди тона - с 23,7% повече на годишна база, заради комбиниране от нарастване както на реколтираните площи, по този начин и на междинния рандеман от декар.

До момента събраният тютюн вид „ Бърлей “ е с съвсем 33% повече на годишна база, като доста по-високият междинен рандеман от декар обезврежда отрицателния резултат от понижението на реколтираните площи. На този стадий производството на Ориенталски тютюн е с 9,8% под миналогодишното, а за вид „ Вирджиния “ спадът е с над 38%, заради съкращаване както на площите, по този начин и на междинния рандеман.

Внос-износ на зърнени култури

От Министерство на земеделието регистрират, че през последната седмица през пристанище Варна не са прекосявали товари с пшеница, ечемик и рапица за експорт. Общо за интервала от началото на актуалната пазарна година до 22 август 2021 година, експортът на пшеница и ечемик през врата нараства респективно с 27,4% и 21,6% по отношение на аналогичния интервал на предишния сезон. Все още не са прекосявали товари с рапица от новата годишна продукция. Засега не е сбъднат експорт на пшеница, ечемик и рапица от годишна продукция 2021 през „ Пристанище Бургас “ ЕАД, опериращо на терминал Бургас-изток 1.

Общият износ на царевица и слънчоглед през пристанище Варна от началото на септември 2020 година досега се свива надлежно с 38,6% и 58,5% на годишна база, като през последната седмица не са прекосявали количества от двете култури. От началото на юли 2021 година до момента не е осъществен импорт на пшеница, ечемик и рапица през следените пристанищни терминали във Варна и Бургас. По оперативни данни през интервала септември 2020 г.-22 август 2021 година през пристанище Варна са импортирани 4,2 хиляди тона царевица и 5,6 хиляди тона слънчоглед. Няма данни за доставки на двете култури през пристанищния терминал в Бургас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР