Жълт код за усилване на вятъра е обявен за 11

...
Жълт код за усилване на вятъра е обявен за 11
Коментари Харесай

Внимание! Жълт код за силен вятър в 13 области от страната

Жълт код за увеличаване напразно е разгласен за 11 март (събота) в няколко елементи от страната.

Това се показва в картата с предупредителните кодове за рисковите метеорологични феномени, оповестена в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология. Кодът е в действие за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич.

В обособени региони ще прегърми. Вятърът към момента ще бъде от юг, до сдържан, в Източна България и тук-там северно от планините - краткотрайно мощен. Минималните температури ще са високи, най-вече сред 7°С и 12°С, в София - към 7°С.

Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, към края на деня - и в югоизточните региони от страната. Ще бъде сдържан в Дунавската низина, а през нощта против неделя в Североизточна България - мощен и с него ще нахлува леден въздух.

Ще бъде най-вече облачно, на доста места с превалявания, основно в югоизточните региони и с гръмотевици. Вечерта облачността от северозапад ще стартира да се раздира и понижава.

Атмосферното налягане сутринта е доста по-ниско от междинното за месеца, само че денем ще стартира да се покачва. 

Към 14:00 часа температурите ще бъдат от 12°С-13°С в Северозападна България и Софийско до 20°С - в Горнотракийската равнина, в София - към 13°С.

По Черноморието

ще бъде облачно с превалявания от дъжд, по-значителни по южното крайбрежие, където е допустимо да прегърми.

Ще духа сдържан, по южното крайбрежие - краткотрайно мощен, юг-югозападен вятър. Към края на деня вятърът ще се ориентира от запад, а през нощта против неделя - от северозапад, по северното крайбрежие ще бъде мощен и с него ще нахлува леден въздух.

Максималните температури ще бъдат сред 13°С и 18°С. Температурата на морската вода е 8°С-9°С.

Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините

ще духа сдържан и мощен западен вятър, след обяд - северозападен вятър, с който ще нахлува леден въздух. Ще бъде облачно, с превалявания от дъжд, над 1800-2000 метра - от сняг, само че след обяд с понижението на температурите границата сред дъжд и сняг ще се намалява. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 9°С, на 2000 метра - към 2°С.

В неделя

облачността ще продължи да се раздира и да понижава, след обяд над по-голямата част от страната ще се откри слънчево време. Температурите ще се намалят и преобладаващите минимални ще са от минус 2°С до 3°С, а оптималните - сред 7°С и 12°С. Вятърът последователно ще отслабне.

В понеделник ще бъде най-вече слънчево.

Сутрешните температури ще са с още градус-два по-ниски, дневните едва ще се покачат.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР