Жалбата на Русия за отмяна на забраната за участие на

...
Жалбата на Русия за отмяна на забраната за участие на
Коментари Харесай

България подкрепи санкциите срещу руските атлети

Жалбата на Русия за анулация на възбраната за присъединяване на нейни състезатели в интернационалните надпревари по лека атлетика бе отхвърлена. Въпреки обществено поднесените извинения от страна на новия президент на съветската атлетическа федерация (ВФЛА) Дмитрий Шляхтин конгресът на международната асоциация (IAAF) гласоподава за удължение на наказването.

На съвещанието на IAAF в Лондон нощес право на глас имаха 195 делегати. От тях 166 гласоподаваха " за " опазване на глобите, като измежду тях бе и президентът на нашата централа (БФЛА) Добромир Карамаринов. В поддръжка на Русия " срещу " бяха единствено 21 страни: Бангладеш, Виетнам, Екваториална Гвинея, Йемен, Йордания, КНДР, Коморските о-ви, Ливан, Макао, Мозамбик, Монголия, Науру, Нигерия, Панама, Перу, Румъния, Свазиленд, Сирия, Таджикистан, Шри Ланка и Ямайка. С " въздържал се " гласоподаваха Албания, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Оман, Пакистан, Хаити и Чад. За да бъде взъстановено участието на Русия в IAAF, беше належащо болшинство от 2/3.

ВФЛА бе изключена от международната атлетика през ноември 2015 година след следствие, извършено от самостоятелна комисия към международната антидопингова асоциация (WADA) под управлението на проф. Ричард Макларън. Оттогава съветски спортисти се позволяват на интернационалните надпревари единствено като самостоятелни състезатели под безпристрастен байрак. С подобен статут на започващото през днешния ден международно състезание в Лондон ще вземат участие 19 руснаци.

В своята тирада пред конгреса новият началник на ВФЛА Шляхтин съобщи: " Както знаете, вследствие на допинг скандал през 2015 година предходното управление на ВФЛА бе освободено и аз бях определен за глава на федерацията с мандат до 2020 година Честно казано, когато се срещнах със обстановката в съветската атлетика през последните години, бях шокиран. От използването на допинг, манипулирането на проби, корупцията и изнудването от страна на някогашните ръководители на ВФЛА. Взимайки поради всичко това, решението на IAAF да наложи глоба на нашата федерация евентуално е провокирана мярка. Дисквалификацията на всички съветски лекоатлети в интернационалните съревнования беше тежко наказване, само че ние го приехме, разбирайки неизбежността на тази стъпка и нуждата да бъдат спрени допингът и корупцията. Искам да се извиня на всички спортисти, от които са били откраднати златни и сребърни медали. Това няма да се случи повече в никакъв случай. "

Председателят на работната група към IAAF по връщането на Русия - Руне Андерсен, разяснява, че макар отрицателния избор възможностите за скорошна реабилитация на ВФЛА остават.

" Русия има забележим прогрес, само че не е задоволителен - съобщи норвежецът. - Ясно е, че има идентични правила за всички. Бъдещето на съветската лека атлетика е в техните лични ръце. И те могат да създадат това, което се изисква от тях, без да се бавят. "

Ден по-рано от WADA оповестиха, че анулацията на глобите минава през наложително опрощение от страна на съветската страна и самопризнание, че отчетът " Макларън " демонстрира действителната обстановка в съветския спорт - нещо, което дълго време от Кремъл отхвърлят.

" Едно от изискванията да се съгласим е самопризнание от тях, че е имало проблем, както и някаква декларация на разкайване. Това е изискване, желано и от IAAF, и от интернационалния параолимпийски комитет, и от WADA. Руските управляващи са наясно с това и ги призоваваме да създадат нещо по въпроса. Надявам се допустимо най-скоро да сложим още една отметка и да можем да продължим напред ", съобщи президентът на WADA Крейг Рийди.

На фотографията: Добромир Карамаринов
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР