Жалбата на партията на Васил Божков Българско лято срещу решението

...
Жалбата на партията на Васил Божков Българско лято срещу решението
Коментари Харесай

Съдът ще гледа жалбата на партията на Божков срещу списъка Магнитски

Жалбата на партията на Васил Божков " Българско лято " против решението на кабинета за сформиране на черен лист след американските наказания по закона " Магнитски " би трябвало да бъде прегледана. Това приема петчленен състав на Върховния административен съд и връща преписката на тричленният състав, който през юни реши, че партията няма юридически интерес да оспорва акта на държавното управление. Аргументът на тримата висши съдии бе, че включването на " Българско лято " в черния лист, не пречи на партията да се яви на предварителните парламентарни избори на 11 юли.

Петимата висши съдии - Таня Вачева (докладчик), Тодор Тодоров, Бисер Цветков, Росев Василев и Мартин Аврамов счита, че партията на Божков има юридически интерес да апелира, защото е включена в черния лист. " Право да оспорват административните актове имат жителите и организациите, чиито права, свободи или законни ползи са нарушени или застрашени от тях, или за които те пораждат обвързване ", изяснява съдът.

Магистратите считат, че описът самичък по себе си не съдържа " белези на независимо властническо волеизявление ", само че в тази ситуация от голяма важност е разпореждането за предприемането на незабавни ограничения във връзка с лицата от листата. Тричленният правосъден състав се е лимитирал единствено до обезпеченото присъединяване на политическата партия в парламентарните избори, без да е подложил на инспекция степента на засягане на правата на " Българско лято " в подтекста на цялата политическа активност на партията, пишат в си петимата висши съдии. А от " Българско лято " настояват тъкмо това - че включването им в черния лист им пречи за пълноправно присъединяване в политическия развой.

По тематиката за делата против черния лист " Магнитски " вижте и:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР