Изявленията на унгарския премиер Виктор Орбан демонстрират както патологичното му

...
Изявленията на унгарския премиер Виктор Орбан демонстрират както патологичното му
Коментари Харесай

Украйна пита Орбан дали наистина иска мир

Изявленията на унгарския министър председател Виктор Орбан показват както патологичното му пренебрежение към Украйна, която се съпротивлява на съветската експанзия, по този начин и личното му политическо късогледство.

Това обявиха от Министерството на външните работи на Украйна в коментар във връзка изявленията на унгарския министър председател, заяви " Укринформ ".

Според министерството, проваляне на Украйна във войната би довело до директна опасност от съветска експанзия за Унгария и за унгарците.

В него се прибавя, че унгарският водач би трябвало да се запита дали желае мир.

" Ако отговорът е позитивен, той би трябвало да употребява тесните си връзки с Москва, тъй че тя да спре експанзията против Украйна и да изтегли войските си ", споделиха от министерството.
 Украйна се възмути от шал на Орбан, представящ украински територии за част от Унгария
Украйна се възмути от шал на Орбан, представящ украински територии за част от Унгария

Киев упорства за опрощение

Орбан в изявление за медии удостовери позицията на страната , че е належащо преустановяване на огъня във войната, последвано от мирни договаряния. Той съобщи, че Украйна може да продължи да се бие единствено до момента в който Съединени американски щати я поддържат с пари и оръжия.

Припомняме, че не за първи път от началото на войната Украйна и Унгария разменят остри реплики. 

Унгария ще продължи да се опълчва на проекта на Европейския съюз за даване на спомагателен пакет в размер на 18 милиарда евро на Украйна през 2023 година Това съобщи при започване на декември министър председателят Орбан.

" Въпросът е по какъв начин да помогнем на Украйна. Едното предложение е посредством потреблението на бюджетите на страните членки за взимане на нов общ заем, който да се употребява за Украйна. Ние не поддържаме това, тъй като не желаеме Европейски Съюз да се трансформира в общественост от задлъжнели страни, вместо да бъде общественост от страни, които си сътрудничат ", уточни Орбан.

Той предложи всяка от 27-те страни членки на Европейски Съюз да употребява средства от личния си бюджет, с цел да даде помощ на Украйна посредством двустранни съглашения.

" Няма да приемем другия проект, няма да се съгласим с него, а без нас той няма да се реализира ", безапелационен бе унгарският министър председател.

По-рано Орбан заяви, че Будапеща е подготвена да отпусне на Украйна 60-70 милиарда форинта (152-178 милиона долара) от личния си бюджет при двустранни условия - сума, която съгласно него няма да окаже основна щета на националните ползи на Унгария.

Пакетът от помощи за Украйна е един от няколкото съществени целта за Европейски Съюз, които държавното управление на Унгария блокира или забави през последните месеци.

Някои чиновници в Брюксел подозираха, че Будапеща употребява ветото си върху пакета, както и опълчването си на подписването от Европейски Съюз на минимална ставка на корпоративния налог, европейско финансиране, замразени поради опасенията по отношение на върховенството на закона и корупцията в страната.

След сделката, Будапеща се съгласи да вдигне ветото. 
 Унгария и Европейски Съюз си стиснаха ръцете за еврофондовете и помощта за Украйна
Унгария и Европейски Съюз си стиснаха ръцете за еврофондовете и помощта за Украйна

Постигна ли победа Виктор Орбан?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР