Изявени спортисти ще влизат в университет без изпити, със специалното

...
Изявени спортисти ще влизат в университет без изпити, със специалното
Коментари Харесай

Изявени спортисти ще влизат в университет без изпити

Изявени спортисти ще влизат в университет без изпити, със специфичното позволение на министъра на младежта и спорта. Това планува новият проектозакон за спорта, който се чака да бъде подложен на гласоподаване в Народното събрание в средата на декември, заяви във Варна зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.

Тя бе посетител на съвещанието на Общото заседание на Националното посланичество на студентските препоръки /НПСС/, чийто хазаин бе Икономическият университет – Варна.

Проектозаконът планува университетите да могат да основават лични спортни клубове, които ще получават финансова помощ от страната и ще могат да вземат участие в национални и интернационалните шампионати, обясни Колева.

Според нея промени ще има и в учебните заведения. В началния курс часовете по физическо ще водят учители по този предмет, а не общообразователните, които не постоянно могат да дадат добра спортна просвета на най-малките възпитаници. В междинния курс пък ще има опция третият час по физическо да се води от треньори, добави Колева.

На събранието си студентските препоръки се оповестиха срещу обсъжданото покачване на семестриалните такси.

„Увеличение може да има, единствено в случай че бъдат вдигнати и стипендиите“, безапелационна бе Яна Вангелова, ръководител на НПСС. Тя посочи, че НПСС упорства просветното министерство да облекчи процедурата по обработка на документите на задгранични младежи, кандидатстващи в наши университети. В момента периодите са сред 6 и 7 месеца, до момента в който в други страни са доста по-кратки и това разколебава доста претенденти, уточни Вангелова.

Според нея следва НПСС да сътвори профилирана интернет платформа за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Студентите ще оказват помощ и посредством обезпечаване на доброволци, които да посрещат гостите на събитията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР